TÜRKİYE Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Genel Başkanı Ahmet Keser, TBMM'de askerlik kanununda değişiklik ön gören yasanın kabul edilmesinin ardından 100'e yakın pilotun ayrılmak üzere olduğunu belirterek, "TSK artık mevcut yapısıyla bir cazibe merkezi değil. TSK'nın tekrar kendisini yenilemesi gerekiyor. Önce var olan insanları kazanması gerekiyor. Var olan insanlar mutlu olsun ki dışarıdan gelecek olan insanlar için özenti oluştursun" dedi.

TBMM'de, içinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nde görev yapan pilotlara yönelik zorunlu hizmet süresinin uzatılmasına ilişkin maddenin de yer aldığı, askerlik kanununda değişiklik ön gören yasa kabul edilmesinin ardından yasanın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmasını beklemeyen çoğunluğu binbaşı ve yüzbaşı rütbesindeki, TSK'da görev yapan 100'e yakın pilotun istifa dilekçelerini verdikleri öğrenildi.

10 YILDA 40 TUGAY PERSONEL GİTTİ

TEMAD Genel Başkanı Keser, 'nın sorularını yanıtlarken, TSK'dan pilotların ayrılmasının ana nedenlerinin personelin kendi birliğine karşı aidiyet duygusunun zayıflaması ve ekonomik şartlardan kaynaklandığını iddia etti. Keser, “Bu kaçışı durduramıyorlar. Bu aslında TSK'nın genelinde olan bir durum. Ama gidenler pilot ve somut bir branş olunca haber olmaya başladı. TSK'nın esasında son 10 yılda 40 tugaya yakın profesyonel subay, astsubay ve uzman erbaşı gitti. Bu aslında son 10 yılın sorunu. Burada pilotlarda gitmeye başlayınca, yaşam koşulları, mesleki koşulları ve mali koşulları en iyi olan sınıf ve branşta gitmeye başlayınca haber olmaya başladı” diye konuştu.

Bir pilotun kolay yetişmediğine dikkati çeken Keser sözlerini şöyle sürdürdü: "Pilotlar, ikamesi olmayan, bir askeri elbise giydirerek 3 buçuk ayda ortaya çıkartabileceğiniz bir personel değiller. Pilot, TSK'da fiilen iş yapan tek subay grubu sayılır. Yani emir vermez, yapılacak işi kendisi uygular. Yani bir yere bomba atılması gerekirse, koordinatları belirler ve düğmeye kendisi basar. Fiili iş yapan kişi aynı zamanda temini de zor olan kişidir ki bunlarda gidiyor."

TSK ARTIK BİR CAZİBE MERKEZİ DEĞİL

Aslında astsubaylarda, uzman erbaşlarda gidiyor. Fakat bu olay pilotlar olunca ortaya çıkmaya başladı. TSK'nın genelinde bir kaçış var. '30 tugay oluşturacağız' denildi, ancak bir tabur oluşturulamadı. TSK artık mevcut yapısıyla bir cazibe merkezi değil. TSK'nın tekrar kendisini yenilemesi gerekiyor. Önce var olan insanları kazanması gerekiyor. Var olan insanlar mutlu olsun ki dışarıdan gelecek olan insanlar için özenti oluştursun. Var olanların kaçmaya çalıştığı bir orduya dışarıdan insanları alabiliyor musunuz, alamıyorsunuz. Bunun en son örneklerini de görüyoruz.

UÇAKLAR BOŞALDI

TSK'nın çok iyi hesaplayamadığı bir şey var. Biz hep söyledik, dedik ki, 'bakın, insanlar kaçıyor, siz de 15 yıllık mecburi hizmeti 10 yıla düşürünce boşaldı. Uçaklar boşaldı, yakında orada birçok uçak maket gibi, model gibi duracak. Onu kullanacak pilot bulamayacaksınız. Apar topar TSK tedbir geliştirdi ve eğitim gördüğü hizmeti mecburi hizmet süresinin üstüne ekleyip bunları durdurmaya çalıştı. Şuanda yüze yakın istifa var. Zaten kaç uçağımız var ki? Yüz personeliniz gidiyor. Yakında hava kuvvetlerinin üsleri garaja dönecek, uçaklar pilotsuz orada duracak.ö

HELİPKOPTER PİLOTLARINA DÜZENLENEN KURSLAR DURDURULDU

Keser, helikopter pilotlarının diğer savaş uçağı kullanan pilotlar gibi sivil havacılığa geçerek iş bulma imkanlarının olmadığına dikkati çekerek şunları söyledi: “Helikopter pilotlarının çok sayıda uçuş yapması lazım, boeing sistemlerine angaje olabilecek kurslar görebilmesi lazım. Ticari Uçak Kullanma Sertifikası kurslarının verildiği yerlerden bir tanesi Amerika ve bu kursun kişiye kurs bedeli sadece 100 bin dolar. Türkiye'deki helikopter pilotları bu sertifikaları almadan sivil hava yollarında pilot olamıyorlar. Olamayınca da TSK'dan ayrılamıyorlar. Ancak Kara Kuvvetleri Komutanlığı geçen dönemde bir kurs emri yayımladı ve, '10 yıllık hizmet süresini dolduracak olanlara da, istifa ile ayrılmış veya emekli olarak ayrılmışlara da 'ben bu kursu ücretsiz vereceğim' dedi. Bu kurs için TSK'ya her bir tanesi 1 milyon dolardan 47 adet uçak alındı. Gövde uçuşu 2 bin 500 saat olan mevcut uçaklar ise Türk Kuşu'na teslim edildi. Bunun yerine de bu uçaklara montajlama yapılarak pilotluk kursu verilmeye başlandı. Yani aslında 'pilotlarımız gidiyor' denirken, bir taraftan da pilotların gitmesini özelikle kara pilotları ve helikopter pilotlarının gitmesini özendirecek kurslar düzenlenmeye başlandı. Halk tabiriyle, 'bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu' denilen bir durum ortaya çıkmaya başlanmıştı. Bu durumu dernek olarak kamuoyu ile paylaşınca, basın da bunu haber yaptı ve Genelkurmay Başkanlığı bu kursu hemen iptal etti. Şimdi bugüne kadar açılan bu kursların amacı neydi? Bunu iptal etmenizin amacı neydi? Bununda çıkılıp kamuoyuna açıklanması gerekiyor."