Telefonlarda 5 ve 9 numaralarına aynı anda basıldığında da güvenlik güçlerine otomatik uyarı mesajı iletilecek. İşte Hindistan'da başlayacak olan ve tacizcilere karşı geliştirilen yeni güvenlik önlemi...

 

Hindistan, kadınlara karşı cinsel saldırıların son derece yoğun olduğu ülkelerden biri. IT bakanı Ravi Shankar Prasad da bu durumun farkında ve cep telefonların, kadınlar için bir kurtarıcı olabileceğini düşünüyor.

 

2017 yılının başından itibaren, ülkede satılan tüm cep telefonlarına bir çeşit "panik düğmesi" eklenmesini şart koşacaklarını söyleyen Prasad, bunun sadece akıllı telefonlar ile sınırlı olmayacağını da söylüyor. Akıllı telefon kategorisi dışında kalan cep telefonlarında 5 ve 9 tuşlarına aynı anda bir süre basarak güvenlik güçlerine anlık yardım çağrısı yapılabileceğini söyleyen bakan, akıllı telefonlarda ise gerçek anlamda bir acil durum düğmesi bulunacağını söylüyor. Ayrıca 2018 yılından itibaren, ülkede satılan tüm telefonlarda GPS çipi bulunması şart koşulacak. Bu sayede, yardım çağrısının geldiği yerin daha çabuk anlaşılması hedefleniyor.

 

Bu noktada iş, doğal olarak telefon üreticilerine düşüyor. Ancak üreticilerin bu şartlara hayır deme şansı pek bulunmuyor; zira Hindistan, şu anda Dünya üzerindeki en büyük cep telefonu pazarlarından biri olarak kabul ediliyor.