NATO Daimi Deniz Görev Grubu 2 (SNMG-2) kapsamında Aden Körfezi, Hint Okyanusu, Somali açıkları ve Arap Denizi'nde deniz haydutluğuyla mücadele kapsamında görev yapan 'TCG Gökçeada' (F-494) fırkateyni 3 aylık görevinin ardından Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'na döndü. Asker yakınları, gemiyi büyük bir heyecan ve sevinçle karşıladı.
Gemi, 14 Mart 2014 tarihinde Aden Körfezi'nde güvenliği sağlamak amacıyla 210 mürettebatıyla göreve başlamıştı. Türkiye'den yaklaşık 5 bin deniz mili uzakta görev yapan 'TCG Gökçeada' (F-494) fırkateyni, bugün saat 09.00 sıralarında Marmaris Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'na döndü. Karşılama törenine Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral Ömer Bayram Çetin, görevli komutanlar ve fırkateynde görevli askerlerin yakınları katıldı. Törende konuşan Tuğamiral Çetin, 'TCG Gökçeada'nın, 3 ay 7 gün süren görevini büyük bir başarıyla tamamlayarak ana üssüne döndüğünü söyledi. Çetin, "Türkiye, 2008 yılından bu yana Hint Okyanusu'nda güvenliği sağlıyor. Bugüne kadar bölgede 17 Türk fırkateyni görev yaptı. Bölge görev yaptığımız günden bu yana 2009 yılında 124 saldırı ve 50 gemi kaçırma, 2010 yılında 121 saldırı ve 52 gemi kaçırma, 2011 yılında 121 saldırı ve 23 gemi kaçırma, 2012 yılında 16 saldırı ve 7 gemi kaçırma, 2013 yılında ise bir saldırı gerçekleşmişti. 2014 yılında ise bugüne kadar bir saldırı ve gemi kaçırma olayı meydana gelmedi. 2009 yılında görüldüğü üzere en üst seviyeye çıkan deniz haydutluğu, sağlanan istikrar sayesinde neredeyse yok seviyesine indirildi" dedi.
Tuğamiral Çetin, görevini başarıyla tamamlayan 'TCG Gökçeada' fırkateyninin limana yanaştığını ifade ederek, sahip oldukları gemi, silah ve sistemlerin ne kadar gelişmiş olursa olsun onları kumanda eden personelin daha önemli olduğunu kaydetti. Personelin eğitim, disiplin ve moral seviyesinin, görevin yerine getirilmesinde temel etken olduğunu söyleyen Tuğamiral Çetin, "Gökçeada fırkateynimizin başarıyla tamamladığı görev, sahip oldukları yüksek seviyenin en açık göstergesidir. Görevin büyük bir başarıyla tamamlanması, Türk Deniz Kuvvetleri için büyük bir övünç kaynağıdır. Bu kapsamda başta gemi komutanı olmak üzere tüm Gökçeada personelini kutluyor, onlarla gurur duyduğumu ifade ediyorum. Aksaz Limanı'na hoş geldiniz" diye konuştu.
Fırkateynin dönmesiyle Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'nda askerler ve aileleri arasında duygulu anlar yaşandı. Bazı çocuklar babaları için özel yaptırdıkları 'canım babam' yazılı tişörtlerle babalarını karşılarken bazıları bayrak saladı, bazıları ise babaları için özel olarak hazırladıkları pankartları açtı. Tören sonunda aileler gemiyi de ziyaret etti.

FOTOĞRAFLI