Özgür ALTUNCU - Yaşar KAÇMAZ / İstanbul, () Milli Saraylar Resim Müzesi bugün TBMM Başkanı Cemil Çiçek tarafından Dolmabahçe Sarayı'nda açıldı. Açılış için yapılan törende konuşan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Türklerin tarihleriyle övünen bir millet olduğunu hatırlatarak, "Ama tarihimizi yeteri kadar koruduğumuzu söyleyemem. Bir yol yapacağız diye bu kadar Mimar Sinan eserini perişan ederiz. Hele rant gözümüzü döndürdüğü zaman ne tarih görürüz ne sanat" diye konuştu.

ÇİÇEK'TEN SİTEM
Resim Müzesi'ni oluşturmanın hiç de kolay olmadığını söyleyen Çiçek, "Yabancı ülkeden kültür varlığımızı getirmek burda sağda solda elinde kalanlardan almaktan daha kolay" dedi. Çiçek, "Nikahlısı gibi 'dokundurmam' diyor.Dokundurmam dediği de ya depoda ya mahsende. Ne kendisi görüyor. Ne biz görüyoruz. Kimsenin gördüğü yok. Bir süre sonra da bunlar elden çıkıyor" şeklinde konuştu.

ORTAYLI'DAN DESTEK
44 eserin Topkapı Sarayı'ndan alındığı bilgisini veren Prof. Dr. İlber Ortaylı da Çiçek'in sitemine destek vererek, "Bunun alınıp buraya getirilmesi kolay değildir. Bizde idari kurumlar arasında iletişim kolay sağlanmıyor" dedi. Ortaylı, Çiçek'e verdiği destekten dolayı özellikle teşekkür etti. Dolmabahçe Sarayı'nın Veliaht dairesi kısmında açılan serginin ilginç bir tesadüfü de beraberinde getirdiğini söyleyen İlberli Ortaylı, "Çünkü, Veliyahtların 3 tanesi iyi ressamlardır " dedi. Ortaylı sergide Ayvazovski gibi İstanbul'da yaşayan büyük ressamların eserlerinin bulunacağını hatırlattı.

1 AY BEDAVA OLSUN
TBMM Başkanı Cemil Çiçek sergide yer alan eserlerin halk tarafından ziyaret edilmesi için tanıtımının yapılmasının önemine vurgu yaparak müze müdüründen ziyaretlerin 1 aylığına bedava olmasını istedi. Kurdele kesinin ardından Çiçek ve beraberindekiler sergiyi gezdi.