DEVRİM Şehidi Kubilay’ın katledilişinin 83’üncü yıldönümü anmasında İzmir’in Menemen İlçesi’nde düzenlenen panele katılan Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Avukat Metin Feyzioğlu, “Yargı, yargı erkine sahip çıkmak zorundadır. Bugün, yargının yargı erkine sahip çıkma zamanıdır, aksi takdirde savcının üzerinde idarenin mutlak tahakkümü olacaktır, hepsinden önemlisi yurttaşın da yargısal güvence hakkı elinden alınacaktır” dedi.
Panel öncesi, başkanı olduğu TBB'nin Adli Kolluk Yönetmeliği'ndeki değişikliğin iptaliyle ilgili değerlendirmesi sorulan Avukat Feyzioğlu, “İki tane temel iptal gerekçemiz var: Adli kolluk Yönetmeliği'yle ilgili başsavcıların savcılarla ilişkisini düzenleyemezler. İlişkileri kanun meselesidir zaten kanun nasıl ilişki kurulacağını ifade etmiştir. Adalet Bakanlığı bu konuda emir, talimat veremez, bu yönetmelikle Adalet Bakanlığı Anayasa'yı ihlal etmiştir. Diğeri de yürütmenin, yürüyen veya yapılan soruşturma başvurularından haberdar edilmesine ilişkin bir değişikliktir. Bu değişiklik idareyi, yürütmeyi doğrudan yargıda gerçek hakim haline getiriyor. Yani idare, yargının etkin gücüne dönüştürülüyor. Bu ne demek? Bu yönetmelikle vatandaş, idarenin sıradan bir memurunu dahi çekinmeden, korkmadan şikayet edemez hale getiriliyor. Bir kaymakam, valinin insafına bırakılıyor. Vali, kaymakam yeri gelecek bakan, savcının üzerinde fiili bir güç, fiili bir amir haline dönüştürülüyor. Kesinlikle hem kanuna hem Anayasa’ya aykırıdır" diye konuştu.
Konuyla ilgili Danıştay’a çağrıda bulunan Feyzioğlu, “Yargı, yargı erkine sahip çıkmak zorundadır. Bugün, yargının yargı erkine sahip çıkma zamanıdır, aksi taktirde savcının üzerinde idarenin mutlak tahakkümü olacaktır, hepsinden önemlisi yurttaşın da yargısal güvence hakkı elinden alınacaktır” dedi.