TÜRKİYE Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, hükümetin kadınları ikinci sınıf yapmak için politikalar geliştirdiğini belirterek, “Amaç bütün bu politikalardan göründüğü üzere kadını toplumdan koparmak, ikinci sınıf yapmak, evine hapsetmektir. Bütün bunlar ‘özgürlük alanı yaratıyoruz’ iddiasıyla gerçekleştirilmeye çalışılmaktadır” dedi.
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Edirne'nin düşman işgalinden kurtuluşun yıl dönümü nedeniyle düzenlenen 'Trakya'da Milli Mücadele' adlı serginin açılışına katılmak için Edirne’ye geldi. Sergiden önce gazetecilerle bir araya gelen Feyzioğlu, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle Ankara’daki öğretmenlerin yürüyüşüne polisin müdahale ederek gaz sıktığını hatırlatan TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, “Cumartesi günkü Ankara’daki polis şiddetini gösteriyor ve soruyorum bunun neresi çağdaşlık. Toplantı ve gösteri yürüyüşü, sadece siyasi iktidarın hoşuna giden konularda slogan atmak veya alkışlamak şeklinde anlaşılıyorsa eğer lütfen çağdaşlığın ne demek olduğunu bir kez daha düşünsünler ve birilerine sorsunlar. Toplantı gösteri yürüyüşü, düşünceyi açıklamanın bir yoludur. Silahsız, şiddetsiz gösteriler hiçbir şekilde dağıtılamaz, önceden de izne tabi değildir” dedi.
POLİS GAZ SIKMAYI ALIŞKANLIK HALİNE GETİRDİ
Türkiye’de polisin birkaç kişi bir araya geldiğinde ve siyasi iktidar aleyhinde bir söz söylediğinde gaz sıkmayı alışkanlık haline getirdiğini kaydeden Feyzioğlu şöyle devam etti:
“Polis bunu mutat uygulama haline getirmiştir. Adeta yurttaşın üzerinde tatbikat yapmaktadır. Türkiye’de 250 bin öğretmen açığı var. Ama bir kalemde 50 bin ilave polis alınıyor. Öğretmen atamasına para yok derken, milyonlarca dolar gaz fişeklerine veya yurttaşların üzerinde kullanılacak diğer iç güvenlik harekatı malzemelerine verilebiliyor. Burada siyasi iktidar her manada bir polis gücü kurmaktadır ve polis devleti inşa etmektedir. İnsanların yatak odalarına kadar giren, insanlara nasıl yaşayacaklarını tebliğ eden, uymayanların başını polisle ezmeye kararlı bir görüntü maalesef sergilemektedir.”
AMAÇ KADINI İKİNCİ SINIF YAPMAK
Isparta’daki bir lise müdürünün yemekhanede erkek ve kız öğrencilerin yemek saatlerini ayırdığını anlatan Feyzioğlu, bu duruma tepki gösterdi. Feyzioğlu, “Isparta’da bir sorumsuz lise müdürü kız erkek öğrencilerin yemek saatlerini birbirinden ayırmaya, sonra kamuoyundan gelen tepkiler üzerine 2 adım ilerinin 1 adımını geri atıp yemekhaneyi paravanla ayırmaya kalkmıştır. Milli eğitimin neresinde birlikte yemek yiyen insanların birbirlerine insani ve sosyal duygularla bakması yerine şehvetle bakması vardır. Hangi akıl, zihniyet, karakter insanların birlikte yemek yemesinden namussuzluk çıkartabilir. Aklına başka şeyler gelir. Bunun neresi ahlaktır ? Bunu düşünmek ahlaksızlık, edepsizliktir. Hiç kuşkusuz milli eğitimle de bağlaşır bir tarafı yoktur. Amaç bütün bu politikalardan göründüğü üzere kadını toplumdan koparmak, ikinci sınıf yapmak, evine hapsetmektir. Bütün bunlar ‘özgürlük alanı yaratıyoruz’ iddiasıyla gerçekleştirilmeye çalışılmaktadır” diye konuştu.
KADINA ŞİDDET YÜZDE BİN 500 ARTTI
Türkiye’de son 10 yıl kadına şiddetin yüzde bin 500 artış gösterdiğini öne süren TBB Başkanı Metin Feyzoğlu, “Kadının evine doğru yönlendirildiği ve bununda özgürlükler haklar adına yapıldığı yerde bugün kadına karşı şiddetle mücadele günü kutluyoruz. Son 10 yılda yüzde bin 500 şiddetin arttığı bir ülkede kadına karşı şiddetle mücadele gününü kutluyoruz. Bütün bu şiddetle kadını ikinci sınıf yapan politikayla at başı geliştiği ve bir toplum mühendisliği şeklinde kadının aşağı çekilip, gelir etmek gücü elinden alınıp, sosyal gücü elinden alınıp kocasına, ağabeyine bir erkeğe bağımlı kılındığı dolayısıyla o erkeğin fiziksel gücünün hakimiyetini altına sokulmak istendiği bir dönemdeyiz” dedi.
ANAYASA SÜRECİ
Anayasa sürecinin sonlandırılmış olmasının ne kadar yanlış başladığının da ispatı olarak gördüğünü ifade eden Feyzioğlu, seçim barajının yüzde 3’e indirilmesi gerektiğini belirterek, “İlk günden beri biz Türkiye Barolar Birliği yeni yönetimi olarak sağlıklı bir Anayasa müzakere süreci yürütebilmek için yüzde 10 seçim barajının yüzde 3’e çekilmesini istedik. Türkiye’de daha demokratik daha özgür olmak adına Anayasa yapmalıdır. Fakat daha özgür daha demokratik bir Türkiye için takdir edersiniz ki yüzde 3 seçim barajıyla bütün siyasi partilerin herhalde temsil gücüne sahip bir şekilde parlamentoya girebilmesi, her siyasi görüşün parlamentoda yer alabilmesi gerekiyordu” dedi.
Açıklamalarının ardından Edirne Baro Başkanı Özgür Yıldırım ve beraberindekilerle birlikte yemek yiyen Metin Feyzioğlu daha sonra tarihi Ekmekçizade Kervansaray’ındaki 'Trakya'da Milli Mücadele' adlı serginin açılışına katıldı.

EÖ(LK/AK)(FOTOĞRAFLI)