TÜRKİYE Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, Cumhuriyet’i yeniden inşa edeceklerini belirterek, "Bugün elini taşın altına koyanlar, gövdesiyle taşın altına girenler, sizler hepiniz tarihe geçeceksiniz" dedi.
TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, Edirne’de Türkiye Barolar Birliği ve Edirne Barosu’nun ortaklaşa düzenlediği 'Cumhuriyet’e giden Yol' adlı konferansa katıldı. Halk Eğitim Merkezi’ndeki konferans salonu girişinde 10’ncu yıl marşı ve alkışlarla karşılanan Feyzioğlu, konferansa katılan avukat ve vatandaşlarla selamlaştı. Edirne Belediye Başkanı CHP’li Hamdi Sedefçi ile Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Uğur Yiğitbilek’in de katıldığı konferanta konuşan TBB Başkanı Metin Feyzioğlu büyükşehirlerde meydanların yerini alışveriş merkezlerinin aldığını kaydederek şunları söyledi:
"İstanbul’u, Ankara’yı katledip, şehrin meydanlarına alışveriş merkezleri yapmaya kalkışıp, şehri kuzeyden güneye, doğudan batıya otoyollarla yarıp, kendilerine Edirne’yi inşa edenlere bakmaksızın, kendilerini aynada görmeksizin, yeni Osmanlıcı diyenlere bakın. Osmanlıyı anlamak isteyenler Edirne’ye gelip ihtişama baksınlar. Bizim tarihimizde ayıbımız yok, bizim çok şanlı bir tarihimiz var. Osmanlı da şanlı ve elbette ki Mustafa Kemal Atatürk’ün cumhuriyeti de şanlı. Şimdi tarihin öyle bir dönüm noktasındayız ki evet işimiz zor. Ama aynı zamanda değerli dostlar, yurtseverler bugün elini taşın altına koyanlar, gövdesiyle taşın altına girenler, sizler hepiniz tarihe geçeceksiniz. Her insana yaşadığı sürede tarihe geçmek nasip olmaz. İşte böyle bir dönemde yaşıyoruz. Buradaki herkes tarihe gececeğiz, çünkü biz cumhuriyeti yeniden tekrar inşa edeceğiz. Ve ona numara vermeceğiz."
'VATANI BÖLDÜRMEYİZ BOŞUNA UĞRAŞMAYIN'
Türkiye’de laikliğin tehdit altında olduğunu öne süren Feyzioğlu, laiklik ilkesinden vazgeçilmesinin Türkiye’yi sonu bilinmeyen bir mezhep savaşına götüreceğini söyledi. Feyzioğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
"Edirne’den bu sorumsuzları uyarmayı borç biliyorum. Ama uyarmakla yetinmiyoruz. Laik ilkesini, Anayasa’nın ilk 3 maddesini sonuna kadar korumaya yemin ediyoruz. Şimdilik başaramadığınızı düşündüğünüz için ertelediğiniz Anayasa uzlaşmasında, siz değiştirilmesi teklif bile edilemez ilk 3 maddedeki hangi kuraldan rahatsız oldunuz? Laiklik ilkesinden mi? Sosyal devlet ilkesinden mi? Hukuk devletinden mi?, Demokrasiden mi? Yoksa ithal liderlerle zorladığınız Türk milletinin Türk vatanıyla bölünmez bütünlüğünden mi? İlk 3 maddenin değiştirilmesinin teklif dahi edilememesinin sebebi, sandıkları gibi Anayasa’nın 4’ncü maddesinde yazan değildir. Türk milletinin kanıyla yazdığı kuraldır. Bizim yüreğimizde yazan, biz bu devlet, millet, vatanı böldürmeyiz boşuna uğraşmayın."
Edirne Baro Başkanı Av. Özgür Yıldırım da, kurtuluş bayramlarında resmi geçitlerin düzenlenmemesini eleştirdi.
Konuşmaların ardından 'Cumhuriyet’e giden yol, Trakya kurtuluşu' isimli konferansa geçildi.