Onur BAYRAM/AFYONKARAHİSAR, () - AFYONKARAHİSAR'da iki yumurta tesisinin toplantısı, tavuk çiftliklerinin başka yere taşınmasını isteyen mahallelinin maskeli protestosuna sahne oldu.
Beyazıt Mahallesi'nde bulunan 15'e yakın tavuk çiftliği, yem ve yumurta tesisi nedeniyle her gün tavuk gübresi kokusu ve kamyon gürültüsüyle yaşadıklarından şikayetçi olan mahalle sakinleri, iki firmanın kapasite artırımı kararı üzerine isyan etti. Kapasite artırımı öncesi gerçekleştirilen 'Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Süreci Halkın Katılımı Toplantısı'nda tavuk çiftliklerini protesto eden mahalleli, 'nefes alamıyoruz' diyerek ağızlarına maske taktı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın halkın katılımı toplantısı yapılacağını ilan etmesi üzerine çoğunluğu kadınlardan oluşan Beyazıt Mahallesi sakini yaklaşık 60 kişi, Hacı Ahmet Benii Camii'nin bahçesinde toplandı. Buradaki sunum hazırlığına tepki gösteren mahalle sakinleri, güneş ışığında projektörle yansıtılan yazının okunamayacağını, toplantının ertelenmesini istedi. Yaşanan tartışma üzerine toplantı caminin inşaat halindeki alt katına alındı.
Kapasite artırma projelerini üstlenen Savran Mühendislik Koordinatörü Yavuz Durmaz, Afyonkarahisar'da tavuk gübrelerini geri dönüştürecek biyogaz tesisinin yapımının sürdüğünü, biyogaz tesisi bitmeden kapasite artırımının gerçekleşmeyeceğini anlattı. Durmaz, çiftliklerin mahalleye 1300 metre mesafede olduğunu, her iki çiftliğin havalandırması bulunduğunu kaydetti.
MAHALLELİNİN TEPKİSİ
Tavuk çiftliklerinin ağır bir gübre kokusu yaydığını söyleyen mahalle sakinlerinden Ayşe Sobalı, tavuk çiftliklerine gidip gelen kamyonların da hem koku hem de gürültüye neden olduğunu anlattı. Cam açamadıklarından yakınan Sobalı, bölgede sinek sayısının çok fazla olduğunu, sineklerin hastalık yaydığını söyledi.
Çocuklarından birinin evde hasta yattığını dile getiren Emine Kaya da tavuk çiftliklerinden gidip gelen kamyonların açık sevkiyatının, hem koku hem de sağlık açısından mahalleye zararı olduğunu yineledi.
Mahallelerinde tavuk çiftlikleri istemediklerini anlatan mahalle sakinleri, bölgedeki tavuk çiftliklerinin yaşam alanlarından uzak bir yere taşınmasını talep etti. Ağızlarını maskeyle kapatarak 'Nefes alamıyoruz' ve 'Maskeyle yaşamak istemiyoruz' diye slogan atan kadınlar, toplantıyı maskeleriyle takip etti.
Polis ve jandarmanın cami dışında güvenlik önlemi aldığı toplantı, Bakanlık yetkililerinin notlar alması sonrası dağıldı.

OB(SU/AK) (FOTOĞRAFLI)