CUMHURBAŞKANLIĞI seçiminin yapılacağı 10 Ağustos'a sayılı günler kala gözler, tatilcilere çevrildi. Tatilcilerin sandık başına mı yoksa Bodrum, Marmaris, Kuşadası, Çeşme ve Foça gibi turizm cennetlerine tatile mi gitmeyi tercih edecekleri merak konusu oldu. Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamaları Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, seçim nedeniyle yüzde 7 ile 13 arasında bir yerli turist kaybının beklendiğini söyledi. Turizmciler ise, seçimlerin daha çok yabancı turiste hizmet verildikleri için kendilerini çok fazla etkilemeyeceği görüşünde birleşip, tatilin iki defa bölünmemesi amacıyla seçimin ilk turda netleşmesini umduklarını belirttiler.
Ramazan'da durgunluk yaşayan sahiller bayramda tatilcilerin gelmesiyle tekrar eski hareketliliğine kavuştu. Ancak, ilk turu 10 Ağustos, sonuç çıkmazsa ikinci turu ise 24 Ağustos'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminin tatil rezervasyonlarında düşük de olsa bir azalmaya neden olacağı belirtildi.
Seçimlerin, yatak sayısının büyük bölümünü yabancı turistle dolduran konaklama tesislerinden ziyade daha çok kendini yazlıkçılara göre ayarlayan esnafın daha fazla zarar etkileyebileceği belirtildi. Turizmcilerin görüşleri şöyle:
"TATİLCİLERİN OYLARINI KULLANIP, DÖNMELERİNİ UMUYORUZ"
ETİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde kendilerini en çok ilgilendiren şeyin rezervasyonlardan ziyade ticari ilişkiler olduğunu belirtip, "10 Ağustos'taki seçim nedeniyle tatile gelecekler ya tatilini yarıda kesecek, oyunu kullandıktan sonra geri gelecek ya da hiç gelmeyecek. Ya da tatilini seçim sonrasına erteleyecek. İşte bu boşlukta, dış pazarın boşluğunu dolduran yerli turist açısıdan bir kaybımız olacak. Bunun da yüzde 7 ile 13 arasında olacağı düşüncesindeyiz. Tatilcilerin çoğu, seçimlere katılım göstermek istiyor. Umudumuz, oylarını kullanıp, tekrar tatillerine kaldıkları yerden devam etmeleri. Çünkü, turizm, ekonominin çarklarını döndüren sektörlerden biri" dedi.
"SEÇİMİN İLK TURDA SONUÇLANMASINI UMUYORUZ"
11 ile 24 Ağustos tarihleri arasında ciddi bir rezervasyon talebi olduğununa dikkati çeken İşler, "2-8 Ağustos, 12-23 Ağustos ve 25 Ağustos-2 Eylül dönemlerinde de talep yüzde 85 dolayında. Bu oranın daha da yukarılara çıkacaktır. Turizmciler olarak 10 Ağustos'ta seçimlerin netleşmesini umuyoruz. Tatilin bir kez bölünmesi bizim için daha iyi olacaktır. Seçim, planlarını yazlıkçılara göre yapan Çeşme, Seferihisar, Foça, Selçuk, Pamucak gibi yerlerdeki esnafı daha çok etkileyecektir" diye konuştu.
"SEÇİMDEN MARMARİS ETKİLENMEZ"
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Marmaris Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Özbozdağ, ilçe turizminin yüzde 80'lik bölümünün yabancı turiste hizmet verdiğine dikkati çekip, "Marmaris olarak yerli pazara yıllardır gereken önemi veremiyoruz. Bu durum bu yılda böyle. Seçim sürecindenden Marmaris'in etkilenmeyeceğin düşünüyorum. Yerli turiste, en fazla yüzde 3 veya 4'lük bir düşüş yaşanabilir. Bu da dış pazardaki satışlarla telafi edilebilir" dedi.
"YÜZDE 90 DOLULUK ARTARAK DEVAM EDER"
Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Müdürü Cahit Sarıbey, bayramda konaklamada yüzde 90'a ulaşan doluluk oranını yüksek sezon olarak niteledikleri Ağustos ayında da yabancı turistler nedeniyle devam edeceğini belirterek, cumhurbaşkanlığı seçiminin Marmaris'i etkilemeyeceğini düşündüklerini söyledi.
"REZERVASYON İPTALİ YOK"
Club Aida Genel Müdürü Murat Unay da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin Marmaris'te çok büyük bir boşluk ya da eksiklik yaratacağını düşünmediğini kaydetti. Umay, "Destinasyon olarak az bir Türk misafir ağırlıyoruz. Otelimizde de yüzde 5'lik yerli turist kontenjanı bulunuyor. Şu ana kadar bununla ilgili olarak da her hangi bir rezervasyon iptali almadık" dedi.
"TÜRK HALKININ BU SEÇİMDE NE REAKSİYON VERECEĞİ BELLİ DEĞİL"
TÜRSAB Bodrum Yürütme Kurulu Başkanı Sevinç Gökbel, "Bodrum'un seçimlerden etkilenip etkilenmeyeceğine, yorum yapmak, net bir cevap vermek zor. Seçimin 10 Ağustos'ta yapılacağı yeterince önceden belirlenmişti. Yüksek sezonun da tam ortasındayız. Dışarıdan gelen turistlerimizin sayısal olarak arttığı ve yoğunlaştığı süreçteyiz. Bundan sonra seçimin turizmi ne kadar etkileyip etkileyemeyeceğine net ve kesin bir cevap vermek zor. Çünkü bu seçimde bulunduğunuz yerde de oy kullanma hakkı verildi. Mutlaka seçimde bulunduğu yerde oy kullanmak isteyen pek çok vatandaşımız olacaktır. YSK'nın bu seçimle ilgili yaptığı düzenlemelerde geçmiş yıllara göre farklı. Bunu dikkate alan insanlarımız da var. Pek çok düzenleme ilk kez uygulanacak. Şu anda yurtdışından gelen turistlerimizin sayısı da artmakta. Türk vatandaşları seçimden etkilenip daha az gelse bile yabancı turist açısından zaten sezonun ortasındayız. Bu nedenle ikisini birbirinden ayırmak zor. Bu artışı ya da azalmayı bir gerekçeye bağlamak doğru olmaz. Türk halkının bu seçimde ne reaksiyonda bulunacağı soru işareti. Etkilenebilir, o tarihte gelmeyecekler vardır. Bu durum Eylül yada Ekim ayında gelmeleri için iyi bir zemin hazırlayabilir. Tatil hakkını seçimden sonra kullananlar da, geldiği döneme pozitif artış sağlar. Yerli turist, seçim için gelmezse, yabancı turist için oda açılmış olur. Seçim için gelmeyen turist, eylül de gelirse, bu sonbahar için pozitif artış sağlar" dedi.
"BODRUM SEÇİMDEN ETKİNLENMİYOR"
Bodrum Otelciler Derneği Başkanı Halil Özyurt, Bodrum'un seçim nedeniyle hiç etkilenmeyeceğini belirterek, "Bodrum'da turizm seçim nedeniyle hiç etkilenmeyecek. İç Anadolu'dan Bodrum'a gelmek isteyenler vardı, onlar için yer bulamadık hatta. Ağustos ayının sonuna kadar Bodrum dolu. Bodrum'da yazlığı olanların ve oylarını burada kullanmak isteyenler Nüfus Müdürlüğü'nde gerekli işlemleri yaptırdı. Cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle Bodrum etkilenmeyecek. Doluluk oranını yerli ya da yabancı turist olarak ayırmak kolay değil tabi. Yerli halkın tercih ettiği, rezidans ve devre mülk olarak kiralanan yerler de dolu. Eylül ayının 15'ine kadar Bodrum'da doluluk işletmecileri memnun edecek oranda. Haziran ayında yabancı turistlerin yüzde 7'lik düşüşü vardı ancak Temmuz ayındaki yerli turistteki yüzde 13'lük artış ile telafi ettik. Ağustos ayında da kalacak yer yok" dedi.
"OTEL OLARAK BİZİ ETKİLEMEYECEK"
Bodrum'un Gümbet Mahallesi'ndeki Parkım Ayaz Otel'in işletmecisi Deniz Ayaz, "Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden otel olarak etkileneceğimizi düşünmüyorum. Çünkü, şu anda zaten yüksek sezondayız. Otelimiz de Avrupa ülkelerinden gelen turistlerimizi ağırlıyoruz. Bodrum Yarımadasını da etkilememesini umuyorum" dedi.
"İYİ PLANLAMA İLE ETKİLEMEZ"
BODER Yönetim Kurulu üyesi ve Kaval Otel sahibi Orhan Kavala, "Turizm çok etkileneceğini düşünmüyorum. Bu seçimin yapılacağı çok önceden belliydi. Tatile gelmek isteyenlerde programlarını buna göre yaptıklarını düşünüyorum. Sezona girmeden önce Ocak-Nisan ayları arasında sayısal olarak ciddi bir artış söz konusuydu. Bu ümitlerle sezona girildiğinde, mayıs, haziran ve temmuz aylarında bu tam tersine döndü. Dünya Kupası maçları ve Ramazan ayı Türk müşterilerini etkiledi. Bayramla birlikte bir yoğunluk oldu. Bu yoğunluğun ağustos ayında da devam edeceğini zannediyorum. Bodrum'un hem yerli hem de yabancı turist potansiyeli var. iyi planlama yapmış oteller de doluluklarını yüksek tutar" dedi.
"OY KULLANMAYACAK TATİLCİ FAZLA GİBİ"
Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, turizm esnafının seçimle ilgilenmediğini belirterek "Esnaf turizm sezonuna endekslenmiş durumda. Seçim umurunda bile değil" dedi.
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Kuşadası Yürütme Kurulu Başkanı Fahrettin Çiçek de, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin rezervasyonlara etki yapmadığını, iptal veya erteleme yaşanmadığını söyledi. Çiçek, "Bayram'dan başlayarak Eylül sonuna kadar süren yoğun bir talep var. Bu talebin çok büyük bölümü yabancı pazarlardan. İç pazarda ise rezervasyonlarda hiçbir değişiklik yok. Ne iptal ne de erteleme talebi var. Şu anda görünen tabloya göre seçimlerde oy kullanmayacak vatandaş sayısı çok fazla. Kuşadası gibi yerlerde yazlığı olanlar ise uzun süreli geldiklerinden oy kullanma ile ilgili gerekli hazırlığı yapmıştır. Oteldekilerin bu şansı yok" dedi.
Kuşadası Otelciler Birliği Başkanı Tacettin Özden de otellerde yabancı ağırlıklı konaklama olduğu için farklı bir tablo yaşanmayacağını söyledi. Özden, seçimler öncesi, sonrası veya aradaki günlerle ilgili rezervasyon iptali, erteleme olmadığını ifade eti.

FOTOĞRAFLI