Taner BAYAR/BOLU, () - BOLU'nun Mudurnu İlçesi'ne bağlı Yeniceşıhlar Köyü'nde taş ocağı yapılmaması için 4 aydır eylem yapan köylüler, Sakarya Bölge İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararı vermesini, davul zurna eşliğinde oynayarak kutladı.
Yeniceşıhlar köyü halkı ormanlara, ağaçlara ve yetiştirdikleri geçim kaynakları olan bazı ürünlere zarar vereceği gerekçesiyle 1 Mayıs'ta köyün içerisine taş ocağı yapılmaması için eylem başlattı. Taş ocağına giden yola pankartlar asan köylüler, nöbet tutarak araçlarına geçişine izin vermedi. Taş ocağına çıkan yolun kenarına da baraka yaparak dönüşümlü olarak nöbet tutan köylülerden Mudurnu Kent Konseyi Başkanı Mehmet Cantürk ve Köy Muhtarı Mehmet Efe, taş ocağı yapımının iptali için Sakarya Bölge İdaresi Mahkemesi'ne Mayıs ayında dava açtı.
Evlerine yaklaşık 500 metre uzaklıkta bulunan taş ocağını yaptırmamak için 4 aydır eylemlerini sürdüren köylüler, Sakarya Bölge İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararı vermesiyle büyük sevinç yaşadı. Sakarya Bölge İdare Mahkemesi taş ocağının işletilmesi nedeniyle çevreye verebileceği muhtemel zararlar bakımından uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğine karar vererek, yürütmenin durdurulmasına hükmetti. Mahkeme kararının tebliğ edilmesinin ardından köylüler 4 aylık direnişlerinin zaferle sonuçlanmasını davul zurna eşliğinde oynayarak kutladı.
Mahkemenin verdiği kararla çok mutlu olduklarını belirten Köy Muhtarı Mehmet Efe, "Köyümüzde taş ocağı olmasını ve ağaçlarımızın katledilmesini istemiyorduk. Mahkeme lehimizde karar verdiği için mutluyuz. Direnişimiz mutlu sonla bitti" dedi.
Mudurnu Kent Konseyi Başkanı da olan köylülerden Mehmet Cantürk ise "Ormanlarımız ve ağaçlarımız yok olmasın diye 1 Mayıs tarihinden bu yana yürüttüğümüz mücadelenin nihayet sonuna geldik. Mahkeme itiraz yolu kapalı olmak üzere lehimize karar verdi. Biz hem köyümüz, hem de ülkemizin yeşillikleri için bu mücadeleyi verdik ve kazandık. Karardan dolayı mutluyuz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI