ANTALYA'da geçen Nisan ayında meydana gelen taşkın sonrası özel bir hastanenin gördüğü zararın faturası, Devlet Su İşleri'ne (DSİ) kesildi. Hastanenin zararını karşılayan sigorta şirketinin, DSİ hakkında 86 bin TL'lik dava açtığı ortaya çıktı.
Antalya'da 15 Nisan 2013 tarihinde meydana gelen şiddetli yağmur sonrası merkez Kepez İlçesi'nde bulunan Varsak Sulama Kanalı taştı. Taşkın suları kanalın hemen yanında bulunan özel bir hastanenin zemin katına doldu. Taşkın sonrası oluşan su baskını nedeniyle hastanede maddi hasar meydana geldi.
86 BİN TL'LİK DAVA
Hastanede oluşan zararı karşılayan sigorta şirketinin, Varsak Sulama Kanalı'nda gerekli çalışmayı yapmadığı ve taşkına sebebiyet verdiği iddiasıyla DSİ hakkında dava açtığı ortaya çıktı. Konu, Antalya Taşkın Koordinasyon Kurulu toplantısında DSİ 13. Bölge Müdür Yardımcısı Tuncay Aykan tarafından açıklandı. Aykan, sigorta şirketinin DSİ hakkında 86 bin TL'lik dava açtığını kaydetti.
İŞLETME VE BAKIMI ASAT'A AİT
Toplantı sonrası konuyla ilgili soruları yanıtlayan Aykan, Varsak Sulama Kanalı'nın bakım ve işletme işinin Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT) Genel Müdürlüğü'nde olduğunu aktardı. 1996 yılında yapılan protokolle büyükşehir sınırları içindeki tüm sulama kanallarının işletme ve bakımının Büyükşehir Belediyesi'ne devredildiğini kaydeden Tuncay Aykan, konunun Büyükşehir Belediyesi ve ASAT'ı ilgilendirdiğini belirtti.
GEREKİRSE KARŞI DAVA AÇIYORUZ
ASAT Genel Müdürü Fethi Yalçın ise davayla ilgili henüz kendilerine intikal eden bir durum olmadığını belirtirken, zaman zaman doğal afetler sonucu yaşanan bu tür olaylarda sigorta şirketleriyle karşı karşıya kaldıklarını vurguladı. Bu tür olaylarda Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden o gün metrekareye düşen yağış miktarını alıp doğal afet olup olmadığını araştırdıklarını söyleyen Fethi Yalçın, "Bu aşamadan sonra gerekirse karşı dava açabiliyoruz. Mahkeme eğer bizi haksız bulursa da gereğini yapıyoruz" dedi.
DELTA ALANLARI İŞGAL ALTINDA
Önceki koordinasyon toplantısında kurulmasına karar verilen Taşkın Denetleme Heyeti'nin yaptığı denetimler ise derelerin işgal altında olduğunu ortaya koydu. Tuncay Aykan, Belek'ten Alanya'ya kadar olan bölgede birçok otelin derelerin denizle birleştiği delta alanlarını işgal ettiğini, üzerini örterek yönünü değiştirdiklerinin tespit edildiğini dile getirdi. Aykan, bu tür alanlarda otellerin izin vermemesi nedeniyle denetim ve çalışma yapmakta zorlandıklarını sözlerine ekledi.