ORDU'da, 'Darıca 1' HES'in faaliyet gösterdiği Melet Irmağı'nda yapımı devam eden 'Darıca 2' HES projesinin daha fazla elektrik üretilmesini sağlamak için Turnasuyu Deresi'nden su taşınmasına karar verildi. Turnasuyu Deresi'nin suyunun kaynağa yakın bölümdeki yüzde 60'lık kısmı 7 kilometrelik tünelle 'Darıca 2' HES'in kullanması amacıyla Melet Irmağı'na taşınması için çalışma başlatıldı. Buna tepki gösteren Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu üyesi Coşkun Türkeli, projeyi yargıya taşıdıklarını söyledi.
Ordu'da 'Darıca 1' HES'in faaliyet gösterdiği Melet Irmağı'nda yapımı devam eden 'Darıca 2' HES projesinin daha fazla elektrik üretilmesini sağlamak için Turnasuyu Deresi'nden su taşınması planlandı. Turnasuyu Deresi'nin suyunun kaynağa yakın bölümdeki yüzde 60'lık kısmı 7 kilometrelik tünelle firma tarafından yapılan 'Darıca 2' HES'in kullanması amacıyla Melet Irmağı'na taşınması için çalışma başlatıldı. Çevreciler ise bu duruma tepki gösterdi. Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu üyesi Coşkun Türkeli, Turnasuyu Deresi'nin suyunun taşınması nedeniyle 'Darıca 2' Projesini yargıya taşıdıklarını söyleyerek, "Suyun taşınması gerçekleşirse Turnasuyu Vadisi çevresinde bulunan köyler bu durumdan olumsuz etkilenecek. Bölgedeki yeraltı suları kaybolacak. Derenin su miktarının azılması buradaki doğal yaşamı da olumsuz etkileyecek" dedi.
Coşkun Türkeli, Turnasuyu Deresi'nin debisinin düşmesiyle birlikte kurulması planlanan 6 HES'e yeterli su kalmayacağını söyleyerek, "Projenin durdurulması için Ordu İdare Mahkemesi'ne dava açtık. Dava henüz devam ettiği için firma derenin dışındaki alanlarda çalışmalarını sürdürüyor. Derenin suyunun taşınması halinde Turnasuyu'nun mevcut su debisi yüzde 60 oranında azalacak. Turizm potansiyeli yüksek olan vadideki tüm güzellikler yok olacağı gibi doğadaki canlılarda bunlardan olumsuz etkilenebilecek" diye konuştu.
Dava kapsamında önceki hafta Turnasuyu Vadisi üzerinde mahkemenin görevlendirdiği bilirkişi heyetinin keşif çalışması yaptığını söyleyen Türkeli, "Turnasuyu'ndan tünelle taşınacak olan su Darıca 2 HES'te enerji üretmek amacıyla türbünlendikten sonra Melet Irmağı'na bırakılacak. Suyun taşınarak başka bir ırmağa götürülmesi aykırı bir durum. Bölgenin coğrafi ve jeolojik yapısı bırakın ırmaktan su almayı planlanan yer altı tünellerinin açılması esnasında büyük zararlar görecek. Toprak kaymaları tehlikesi doğacak. Yeraltı sularının yönleri değişeceğinden bu kez köylerin içme suyu kaynakları da yok olacak" dedi.