ZONGULDAK'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında hazırlık işlerini yüzde 97 oranında tamamlayan firmanın işçi çıkarmaya başlaması, taşeron işçilerin tepkisine neden oldu. Bugün iş bırakan işçiler Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş ile görüşerek yardım istedi.
Maden ocağında 2004'ten bu yana galeri açma çalışmalarını sürdüren taşeron firma, işin yüzde 97'lik bölümünü bitirince işçi çıkarmaya başladı. Geçen yıl 7 Ocak'ta metan gazı püskürmesi sonucu meydana gelen kazada 8 arkadaşlarını kaybeden işçiler, ay sonunda 15 işçinin daha işten çıkarılacağı söylentisi üzerine bugün ocağa inmeyerek iş bıraktı. Yaklaşık 50 işçi, üye oldukları GMİS'e gelerek önce genel başkan yardımcısı Behzat Cinkılıç'a, ardından da genel başkan Eyüp Alabaş'ın da katıldığı toplantıda sorunlarını anlattı ve yardım istedi.
Basına kapalı yapılan toplantıdan sonra konuşan işçi temsilcisi Ayhan Gökgöz, 2004'te 473 işçi ile işe başladıklarını, şimdi 73 kişi kaldıklarını söyledi. Taşerona karşı eylemler yapılırken kimsenin taşeron işçileri düşünmediğini ifade eden Gökgöz, şöyle konuştu:
"Geçen ay 10, daha önce de 15 arkadaşımıza çıkış verildi. Şimdi 15 kişinin daha işten işten çıkarılacağı konuşuluyor. Bizler sendikaya üye olarak örgütlendik. Biz taşeronlaşmaya karşı eylemler yapılırken, taşeron işçilerin düşünülmesini istiyoruz. Şu saatten sonra eğer bir tane arkadaşımıza çıkış verilirse 73 akadaşımızın bir tanesi ocağa inmeyecek. Arkadaşlarımız arasında bu karar çıktı. Sendika yardımcı olacağını söyledi, biz de bunun takipçisi olacağız."
'TAŞERON İŞÇİLER TTK'YA DEVREDİLMELİ'
 GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş ise maden ocağında hazırlık işlerini alan firmanın işin kalan yüzde 3'lük bölümünü de bitirmek üzere olduğunu öğrendiklerini söyledi. Maden ocağında hazırlık işlerini işin asıl sahibi TTK'nın yapması gerektiğini savunduklarını ifade eden Alabaş, "TTK'nın işçi açıkları hat safhada. Gerek üretim gerek hazırlık gerekse de diğer sanatlarda işçiye ihtiyacı var. Bu arkadaşlarımızın tecrübeleri var. Yaklaşık 10 yıldır çalışan arkadaşlarımız var. Bunlar kuruma alınmalı ve yaptıkları işle birlikte kuruma devredilmesi gerekir. Bunu işçi arkadaşlarımıza da anlattık" dedi.
Taşeronla ilgili yeni yasa hazırlıklarının daha çok taşeron uygulamalarının yaygınlaştırılmasını içerdiğini savunan Alabaş, "Biz alt komisyon çalışmalarını Meclis'te takip ettik. Plan Bütçe Komisyonu'ndaki torba yasa görüşmelerini de takip edeceğiz. Komisyonda müdahale edebildiğimiz kadar bu taşeron meselesine müdahale etmeye çalışacağız" diye konuştu.
TTK Genel Müdürü Burhan İnan ise söz konusu ocakta hazırlık işleriyle ilgili yeni bir ihale düşüncelerinin olmadığını kaydetti.

FOTOĞRAFLI