GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, dünyada su kaynakları, enerji ve gıda arz ve pazarı için günümüzde ciddi bir mücadele verildiğine dikkati çekip, "Dünyada, bugün 206 milyon hektar alanın, başka ülkeler tarafından ya satın alınmış ya da kiralanmış durumda" dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından her yıl farklı bir ilde yapılan Bitki Sağlığı ve Karantina Program ve Prensipleri Yıllık Değerlendirme Toplantısı İzmir'in Çeşme ilçesinde başladı. Çeşme Altınyunus Otel'deki toplantının açılışına İzmir Valisi Mustafa Toprak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları ile Türkiye'nin 81 ilinden gelen Gıda Tarım ve Hayvancılığı Müdürleri katıldı. 15 Kasım'a kadar sürecek toplantıda, Entegre ve kontrollü ürün yönetiminden hasat öncesi denetime, biyolojik mücadeleden bitki pasaportuna pek çok konu tartışılacak.

"8 ÜLKENİN KENDİSİNE AİT TOPRAĞI YOK"

Toplantının açılış konuşmasını yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, dünyada su kaynakları, enerji ve gıda arz ve pazarı için günümüzde ciddi bir mücadele verildiğine dikkati çekti. Dünyada bugün 206 milyon hektar alanın, başka ülkeler tarafından ya satın alınmış ya da kiralanmış durumda olduğuna dikkati çeken Mirmahmutoğulları, "Bu açıkladığım resmi rakam. Bir de ülkelerin kendi firmaları vasıtasıyla kapatılan alanlar var. Bu öyle acımasız bir mücadele ki 8 ülkenin kendisine ait toprakları yok. Kendi vatandaşlarının toprağı başka ülkeler tarafından ya satın alınmış ya da kiralanmış durumda. Günümüzde bu kadar acımasız bir mücadele yaşanıyor" dedi.

"DÜNYA TARIM EKONOMİSİNDE 7'NCİ SIRADAYIZ"

Bu durumun bazı ülkeler için ciddi tehlikeler arz ettiğini vurgulayan Mirmahmutoğulları, "Gıda sektöründe bazı alanların firmaların veya ülkelerin tekeline geçmeleri durumunda dışarıya bağımlı olan, ürün ithal etmekte olan ülkelerin düştükleri durum son derece tehlikelidir. Bugün Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre 7.2 milyar insanın gıda ihtiyacı var. Bugün ise 1.3 milyar ton gıda çöpe gidiyor. Bunun yanında her gün dünyada 10 milyon insan açlıktan hayatını kaybediyor, 900 milyon dolayında insan aç yatıyor. 1.2 milyar dolayında insan yetersiz besleniyor. 1.5 milyar dolayında insan da dengesiz beslenme nedeniyle sıkıntılar yaşıyor. Bugün 480 milyon insan obezite hastalığı ile boğuşuyor. Karşımızda böyle bir dünya var. Dünya'da tarım ekonomisinde yedinci sırada yer alıyoruz, Avrupa'da birinci sıradayız. 16 milyar dolarlık ihracat kapasitemiz var. Bu mütevazi kitle 4 defa kriz yaşadığı halde son 8 yıldır sürekli büyüme kaydediyor. Önce kulağının arkası ile dinlenen Türkiye, şimdi can kulağı ile dinleniyor" diye konuştu.

"İZMİR AYNI ZAMANDA TARIM VE HAYVANCILIK KENTİ"

İzmir Valisi Mustafa Toprak ise dışarıdan sanayi, kültür ve turizm şehri gibi gözüken İzmir'in aynı zamanda bir tarım ve hayvancılık kenti de olduğunu belirterek, "Tarımsal ve hayvansal ürünlerin ihracatının yapıldığı en önemli bir merkez.Bunun nedeni ortaya konulan olağanüstü çaba ve bu çabanın alana yansımasıdır" dedi.