Yusuf BAŞTUĞ/ ADANA, () - ADANA Çiftçiler Birliği Başkanı Behçet Homurlu, TBMM'de kabul edilen Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı ile artık tarım arazilerinin miras yoluyla bölünemeyeceğini belirterek bunun gerçek bir reform olduğunu söyledi.
Tasarıyı değerlendiren Bahçet Homurlu, bereketli topraklara sahip Adana'da 6.5 milyon dekarlık tarımsal alan bulunduğunu ancak bunun önemli bir kısmının bölünmüş araziler olduğunu hatırlattı. Homurlu, "Bu tasarının amacı, toprağın korunması, geliştirilmesi, tarım arazilerinin sınıflandırılması, asgari tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin belirlenmesi ve bölünmelerinin önlenmesi, tarımın sürdürülebilirliği, arazilerin verimli ve rekabetçi piyasa ile mücadele edilebilirliği, tarımda kişi başı milli gelirin artırılmasıdır" dedi.
BAKANA TEŞEKKÜR
Tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesinin tarıma ve ekonomiye ciddi zarar verdiğini anlatan Behçet Homurlu, şunları kaydetti:
"Parçalanmış arazilerin önüne geçilmesi için hepimizin arzu ettiği bir kanundu. Ben bunları Ziraat Fakültesi'nde öğrenciyken çıkacak diye bekliyordum. Okul biteli 40 yıl oldu ancak bu yasa yeni çıktı. Maalesef bugüne kadar gecikti. Buna göre, tarım arazilerine sahip aileler limited şirket kurabilecek. Bu şirket kuruluşunda sermaye toprak kabul edilecek. Ortakların içinde bu şirkete girmek istemeyen olursa devlet çıkacak olana kredi verecek, böylece çıkacak olanın parasını alması sağlanacak. Tarım işletmeleri küçüldükçe randımansız oluyor. Artık miras yoluyla tarlalar bölünmeyecek. Artık tarlalar, rasyonel kullanılacak, ekonomik tarım yapmaya elverişli kalacak. Zaten yıllarca bölünmüş olan tarımsal parseller, artık bu boyutlarıyla kalacaklar. Tarımsal arazilerin boyutları büyüdüğü oranda yapılan masraflar düşer. Söz gelimi 10'ar dönüm için 1'er traktör yerine 100 dönüm arazi için tek traktör alınır. İş gücü, yollar, kanallar, bunların her birinde yapılan tasarruflar Türk ekonomisine büyük çapta tarımsal kar olarak geri dönecektir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Mehmet Mehdi Eker'in ve bakanlık mensuplarının gayretleriyle oldu. Kendilerine teşekkür ediyoruz."

YB(OA/AK) (FOTOĞRAFLI)