KAYSERİ'deki Cumhuriyet Mahallesi'nde Meydanı'nda uzun süreden bu yana atıl durumda bırakılan ve yapılan çalışmalar sonucunda restorasyonuna izin verilen 'Tarihi Sultan Hamamı' gün yüzüne çıkartılıyor.
Selçuklular 1205 yılında tarafından yaptırılan Sultan Hamamı uzun süreden bu yana r restore edilmeyi bekliyordu. Demircioğlu ailesine ait hamam için uzun süreden bu yana beklenen karar, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kayseri Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğü tarafından onaylanınca restorasyon başladı.
Tarihi Sultan Hamamı'nın restorasyon çalışmaları hızıyla sürüyor. Aslına uygun olarak Restore edilen hamamın 6 ay içerisinde tamamlanarak ziyarete açılacağı belirtildi. Mimar Aziye Güngör’ün nezaretinde yapılan çalışmalarda tarihi kalıntılarda gün yüzüne çıkartıldı. Tarihi Sultan Hamamı'nın sahibi işadamı Mehmet Demircioğlu’nun kardeşi Murat Demircioğlu, çalışmaların tamamlanması ile birlikte Kayserililerin tarihi mekânını değerlendireceklerini söyledi. Murat Demircioğlu, şöyle dedi:
"6 ay içerisinde burayı teslim etmeyi planlıyoruz. Asıl amacımız Kayseri'nin göbeğinde çöplük konumundaki bir yeri hayata kazandırmak ve daha güzel bir kullanım amaçlı sunmaya hazırlanıyoruz. İnşallah başarmak için ağır ve yoğun çalışıyoruz. Burası bildiğiniz üzere ağzına kadar dolu ve çöpler içerisinde idi. Biz önce onu temizleme aşamasını başardık. Sonra temele indik. Şu anda da eski şap dökülmüş eski haline ana temellere inerek aslını bulmaya çalışıyoruz. Aslına uygun temelini bulduk. Onun üzerinde çalışıyoruz. Şu ana kadar 220 kamyon çöplüğü götürdük 200 kamyona yakın hafriyat gönderdik. Bittiği zaman eski tarihi canlandıracak, burada eski zaman da neler yapıldı ise onları canlandırmak o hayatı canlandırmayı düşünüyoruz."
Gıyaseddin Keyhüsrev'in kız kardeşi Gevher Nesibe Sultan tarafından 1205 yılında yaptırılan, kadın ve erkek olmak üzere 2 kısımdan oluşan hamam nihayet restore ediliyor.1960 Yılına kadar kullanıldığı belirtilen ve sonraki yıllarda kaderine terk edilen Tarihi Sultan Hamamı işadamı Mehmet Demircioğlu tarafından yeniden ortaya çıkartılarak aslına uygun olarak restore ediliyor. Mimar Aziye Güngör’ün nezaretinde restore edilen hamamda 15’e yakın işçi çalışıyor.

FOTOĞRAFLI