Hümeyra PARDELİ/ERZURUM, () - ERZURUM'da evinin bahçesinde bulduğu 61 tarihi sikkeden 2'sini kuyumcuya 216 liraya satan Sait S. ile arkadaşı Fesih G., yargılandıkları Asliye Ceza Mahkemesi'nde 1 yıl 8'er ay hapis cezasına çarptırıldı.
Olay, 17 Kasım 2008'de Tekman ilçesine bağlı Kalaycı köyünde meydana geldi. Evinin bahçesinde 2 tarihi sikke bulan Sait S., bunları Ankara Medeniyetler Müzesi'ne teslim etti. Buradaki görevlilerin aynı yerde sikkelerden yine olabileceğini söylemesi üzerine köyüne geri dönen Sait S., yaptığı kazıda 61 sikke daha buldu. Arkadaşı Fesih G. ile merkez Yakutiye ilçesindeki Taşmağazalar semtine gelen Sait S. kuyumcuya 2 sikkeyi 216 liraya sattı. Diğer sikkeleri satmak için başka bir kuyumcuya giden iki arkadaş, polis tarafından yakalandı.
Sait S. ve Fesih G. hakkında Erzurum 4'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde 'bildirimi yapılmamış olan kültür ve tabiat varlığını satmak ve satın almak' suçundan dava açıldı. Mahkeme, 18 Şubat 2010 günü alan ve satan 3 kişiyi 2.5'ar yıl hapis cezasına çarptırdı. Kararın sanık avukatları tarafından temyiz edilmesi üzerine Yargıtay 14'üncü Ceza Dairesi tarafından bozuldu. Yargıtay, dava konusunda sikkeler üzerinde üniversitelerin arkeoloji ve sanat tarihi bölümlerine mensup öğretim üyelerinden oluşan bilirkişi kurulundan rapor alınması gerektiği halde dosyanın tarafı konumundaki İstanbul Arkeoloji Müze Müdürlüğü uzmanlarından alınan rapor üzerine karar verildiğini vurguladı.
Yerel mahkemede yeniden görülen davada sikkeler Atatürk Üniversitesi'nde görevli öğretim üyeleri tarafından incelendi. Bilirkişi heyeti sikkenin tekinin 10-12 bin lira değere sahip olduğunu belirledi. Mahkeme bu kez kuyumcunun beraatını kararlaştırırken, Sait S. ve Fesih G.'yi 1 yıl 8'er ay hapis cezasına mahkum etti. Mahkeme, hükmün açıklanmasını 5 yıl süre ile erteledi.