BAKAN ATALAY: YOL AÇILDI
Mardin'in Nusaybin ile Şırnak'ın Cizre İlçesinde kapanan yolları yerinde incelemek üzere Diyarbakır'dan karayoluyla yola çıkan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker olumsuz hava koşulları nedeniyle Diyarbakır'a geri döndü.
Başbakan Yardımcısı Atalay Diyarbakır Valiliği'ninde yaptığı açıklamada, Nusaybin-Cizre karayolunun açıldığını belirterek, "Biraz trafik yavaş seyrediyor, ama çoğu TIR ve kamyonlar büyük araçlar geneli ağır vasıta, küçük otomobil tipi vasıtalar sınırlı. Şuanda iki tarafa da trafik seyredebiliyor. O bölgede kar yağmıyor, hava yumuşak zaten yollar erimeye başlamış. Valilerimiz, kaymakamlarımız, askeri yetkililerimiz hepsi olay yerindeler biz de sık sık haber alıyoruz. Mardin Valisi bana bilgi verdi, hamd olsun karın sebep olduğu oradaki sorun çözülmüş oldu. Bu bölge için olağanüstü fazla bir kar yağışı oldu. Şimdi gelirken bizde gördük büyük araçlar falan zincir takmamış, kar lastiği yok. Kar yağdığında tabi normal olarak zorluk çekiyorlar. Ve yolda kalıyorlar, arkadan gelenlerde geçemiyor. Dolayısıyla orada uzun bir kuyruk oluşuyor. Bu şarları düşünerek vatandaşlarımız ya fazla trafiğe çıkmayacaklar, yada çıkacaksalar kış şartlarına hazırlıklı çıkacaklar."
ŞIRNAK VALİSİ İPEK: SORUN KAR DEĞİL, KURALLARA UYMAYAN ŞOFÖRLER
Şırnak Valisi Hasan İpek, Cizre-Nusaybin karayolunda incelemelerde bulunarak, yolun en kısa sürede açılması için çalışmaların aralıksız devam edeceğini söyledi. Askeri birlikler, yolda kalan vatandaşlara kumanya dağıtırken, Vali İpek, yolun kardan değil, yolda kaza yapan araçlar ile kurallara uymayan şoförlerden kaynaklandığını söyledi. Şırnak 23'ncü Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Ali Doğan İnce ve Emniyet Müdürü Avni Usta ile birlikte, kar nedeniyle kapanan Cizre-Nusaybin karayolunda incelemelerde bulunan Şırnak Valisi Hasan İpek, bir TIR'ın kayarak yolu her iki yönden gelen araçlara kapattığını söyledi. Yolun açılması için ekiplerin aralıksız çalıştığını belirten Vali İpek, "Kar yağışı nedeniyle kayan TIR'lar yolu kapattı. Karla ilgili değil, trafikle ilgili problemimiz var. Bu yolun kapanması sonucunda da diğer araçlar sabredemediler. 4 şeritli yolun 4'ünü de kapattılar. Bunu çözmeye çalışıyoruz. Bir saat içinde yolu açmak için tüm çabayı sarf ediyoruz. Cizre Kaymakamımız, iki gündür uyumadı. Biz de az uyuduk. Her ihtimale karşı, insanların birden fazla gün burada kalacağını da düşünerek gıda dağıtımına başladık. Sağlık ekibimizle, varsa hastalarımız, onlara ulaşmaya çalışıyoruz. Ancak bu çok ciddi bir problem. Sorunun asıl kaynağı kurallara uymayan şoförlerimiz. Yarım saatte bitecek işimiz 36 saattir çözülmedi. Belki çözmezsek günlerce beklenecek. Şoförlerimizin kurallara uymasını bekliyoruz. Dün öğle saatlerinden bu yana Cizre'den bu yöne araç geçişine izin vermiyoruz. Silopi'de araçları durduruyoruz. İnşallah çözeceğiz, çözemesek de insanlarımıza burada tek tek ulaşıyoruz" dedi.
Acil durum için küçük bir yan yol açtıklarını, oradan insanlara gıda yardımı yaptıklarını ifade eden Vali İpek, "Sorunun devam etmesi ihtimaline göre 5 günlük program yaptık. Cizre ve İdil ilçelerinde yatacak yer ayarladık mahsur kalanları misafir etmek için. Ayrıca açtığımız yan yoldan da mahsur kalan vatandaşlarımıza ulaşarak hastaları alıp sağlık merkezlerine ulaştırıyoruz" dedi.
ŞIRNAK VALİSİ İPEK, MAHSUR KALANLARA ÖZÜR DİLEDİ
İpek Yolu'nun açılmasıyla birlikte Cizre-Nusaybin arasında mahsur kalan araçlar da Cizre İlçesi'ne giriş yapmaya başladı. Şırnak Valisi İpek'in Cizre'ye gelişiyle birlikte, otobüsler Cizre otogarına giriş yaparken, TIR ve kamyonlar da Habur Gümrük Kapısı'na gitmek üzere hareket etti.
23'üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Ali Doğan İnce ile birlikte son durumu incelemek üzere Cizre'ye geldiklerini dile getiren Vali İpek, Ali Doğan İnce paşamız da hep bizimle beraber oldu. Onun ekibi, emniyetin ekibi ve diğer araçlarla beraber yolu açtık. Şimdi iki taraflı olarak yol vermeye çalıştık bu anlamda da sevinçliyiz. Ama yolda bekleyen insanlarımızdan özür diliyoruz. Keşke araçlar karşı şeridi kapatmamış olsaydı ve yarım saat içerisinde açsaydık. Ama malesef uzun zaman yolda mahsur kalan insanlarımız oldu, onlarladan şimdiden özür diliyorum. 10 bini askeri birliklerimiz, 5 bini de Cizre Kaymakamlığımız olmak üzere toplam 15 bin kumanya dağıtıldı. Emeği geçen Ali Doğan İnce paşamız olmak üzere ve bütün personellerimize teşekkür ediyorum. Ayrıca sayın bakanlarımız ve başbakanımız dahi herkes aradı ve her türlü yardımı yaptılar. Ben hükümetime de teşekkür ediyorum. 25 kilometrelik kuyruk oluşmuş, kontrollü bir şekilde bırakıyoruz. Habur ve Silopi'de de araç bekletiyoruz. Nusaybin tarafında da yaklaşık 30 kilometre kuyruk var. Bir kişinin kalp kirizi, diğer kişinin de donarak ölmesi, iddası için sağlık ekiplerimiz halen o yoğunlukta çalışıyorlar. Onları da tespit ettikten sonra onunla ilgili açıklama yapacağız. Ölenlerimiz varsa eğer buradan başsağlığı diliyorum" diye konuştu.