NUSAYBİN-CİZRE YOLU KONTROLLÜ AÇILDI
Kar nedeniyle 3 gündür trafiğe kapalı İpek Yolu'nun Cizre-Nusaybin arasında kalan bölüm, trafiğe açılarak, mahsur kalan vatandaşlar kurtarıldı. Çalışmalar sonucu yol bugün saat 15.00'de tek yönlü kontrollü olarak açılırken, öncelikle o bölgede biriken araçların Nusaybin tarafına geçişine izin verildi. Nusaybin'de de yüzlerce TIR ve kamyon, tedbir amaçlı bekletiliyor. Mahsur kalanlar, büyük sıkıntı çektiklerini, açlıkla mücadele ettiklerini ifade ederek, geç de olsa yolun açılmasında emeği geçenlere teşekkür ettiler.
Yolda mahsur kalan sürücülerden Bahir Mistket, mahsur kaldıkları üç gün boyunca hiç bir kimsenin kendilerine yardıma gelmediği belirterek, yolun bazı sürücülerin kar lastiği ve zincir takmamasından kapandığını söyledi. Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan da kuyruk oluşan bölgede incelemelede bulundu.
BAKANLARA KAR ENGELİ
Yoğun kar yağışı nedeniyle trafiğe kapanan tarihi İpek Yolu'nda mahsur kalan araç sürücüleri ve yolcularını yerinde görmek amacıyla bölgeye gelen Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay'ı taşıyan uçak, hava muhalefeti nedeniyle Mardin'e iniş yapamadı. En yakındaki Diyarbakır Havalimanı'na inen uçaktaki Başbakan Yardımcısı Atalay ve Bakan Yılmaz ile AFAD Başkanı Oktay'ı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker karşıladı. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve beraberindeki bakanlar, daha sonra sıkı güvenlik önlemleri altında Mardin'e gitmek üzere karayolu ile yola çıktı. Ancak olumsuz hava koşulları nedeniyle bakanlar Çınar İlçesi'nden Diyarbakır'a geri döndü.
MARDİN'DE 559 YERLEŞİM BİRİMİNE ULAŞILAMIYOR
Mardin'de yoğun kar yağışı nedeniyle il genelinde 559 köy ve belde yolu ulaşıma kapandı. Mardin Valisi Ahmet Cengiz imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, 3 gün içerisinde yaklaşık 14 bin kişinin yetkilileri arayarak yardım istediği belirtilerek, "Kar yağışı nedeniyle 524 köy 35 belde yolu ulaşıma kapandı, 294 köye elektrik verilemiyor. Yol açma ve elektirik arızasının giderilmesi amacıyla, yoğun çalışmalar devam ediyor. Sağlık ekipleri, 298 acil sağlık vakasına gecikmeksizin müdahale etmiş, 36’sı doğum vakası olmak üzere 189 hasta evinden alarak en yakın hastanelere ulaştırıldı. 218 mahsur kalma olayına müdahale edilerek, binlerce vatandaşımız sağ salim kurtarılmıştır. Özel İdaremiz, güç koşullara rağmen 510 kilometre yol açmıştır. Karayolları 14 iş makinası ile yol ağında bulunan yolları açık tutarak, çalışmalarına devam etmektedir" denildi.
YANLIŞ ŞERİT İHLALİ YOLLARI KAPATIRDI
Yer yer 1.5-2 metreye ulaşan kar kütlelerinin temizlenmesi için başlatılan çalışmalarda çok az mesafe katedildiğini açıklamasında dile getiren Vali Cengiz, "Bu durum yolda kalan vatandaşlarımıza ulaşımımızı güçleştirmektedir. Cizre-Nusaybin karayolunun Cizre sorumluluk sahasında, kayarak yolu enlemesine kapatan bir TIR'ın arkasında beklemek yerine, araçların temiz olan karşı şeritte yol almak üzere şerit ihlali yapmaları, trafiği tam bir açmaza sokmuştur. Araçların, işlek yolu karşılıklı tıkamaları nedeniyle karla mücadele etmekte, yolu açabilmekte henüz mümkün olmamıştır. Nusaybin Kaymakamı, jandarma komutanı ve karayolları bölge müdürüyle birlikte gece saat 03.00'da oradaydık. Vatandaşlara 2 bin kumanya hazırlatarak bölgeye gönderdik" diye konuştu. (GG/AAA)(FOTOĞRAFLI)