Sebile ÇETİN/BURSA, () - BURSA’da, 1862 yılında Padişah Abdülaziz döneminde kentin sağlık hizmetini karşılamak için yaptırılan ve Muradiye Devlet Hastanesi olarak hizmet veren Memleket Hastanesi’nin Büyükşehir Belediyesi tarafından turistik tesis yapılmak istenmesine doktorlar tepki gösterdi. Tabip Odası Bursa Şube Başkanı Dr. Ertuğrul Aydın, 1.5 milyon insana hizmet veren 152 yıllık hastanenin rant uğruna feda edilemeyeceğini söyledi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi, kentin sağlık hizmetini karşılamak için Padişah Abdülaziz döneminde atanan Vali Ahmet Vefik Paşa tarafından 1862 yılından yaptırılan Memleket Hastanesi’ni turistik tesis yapmak ve Otosansit’i taşımak için Sağlık Bakanlığı ile protokol hazırlığında olduğunu açıkladı. Kentin merkezinde yer alan hastanenin turizme açılmak istenmesini Bursa Tabip Odası karşı çıktı. Hastane Poliklinik girişinde basın açıklaması yapan Bursa Tabip Odası Bursa Şube Başkanı Dr. Ertuğrul Aydın, kentin sağlık ihtiyacı için Ahmet Vefik Paşa tarafından Gureba Hastanesi olarak açılan hastanenin 1947 yılında yetersiz kalması nedeniyle piyango düzenlendiğini ve dağ köylerinden salma ile para toplandığını hatırlattı. Hayırseverler ve İl Özel İdaresi’nin de desteği ile ek binaların yapıldığı hastanede katkı sağlayamayan köylülerin bizzat inşaatında çalıştığını anlatan Aydın, hastanenin adı bu yüzden Memleket Hastanesi olduğunu kaydetti.
1.5 MİLYON İNSANA HİZMET VERİYOR
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin, trafiğin çok sıkışık olması ve ulaşımın güç olması nedeniyle hastane alanını turizme açmak istediğini kaydeden Aydın, "Yılda bir buçuk milyon insana poliklinik hizmetlerinin verildiği, yaklaşık 25 bin ameliyatın yapıldığı bu güzide hastaneyi kapatıp otel yapmaya kalkmayın. 850 bin nüfuslu Osmangazi İlçesi’nde başka hastane yok" dedi.
'HASTANE ŞEHİR DIŞINA TERMİK SANTRAL İÇERİYE YAPILIYOR'
Yıldırım İlçesi’ndeki Otosansit’e ulaşımın zor olduğuna dikkat çeken Tabip Odası Başkanı Aydın, trafiği rahatlatmak için hastane çevresinde bulunan otoparkların kaldırılmasını istedi. Avrupa’da kamu hastanelerinin şehir merkezlerinde olduğuna dikkat çeken Aydın, "Kamu hastanelerini şehir dışına çıkartırken termik santrallerin şehir merkezine taşınmasını anlayamıyoruz. Bursa’nın acil ihtiyacı olan Nilüfer’e ve Yıldırım’a birer kamu hastanesi yapılması. Bursa’ya ve çevre illere hizmet veren Bursa Devlet Hastanesi’ne dokunmayın. Rant uğruna, otel yapma uğruna güzide hastaneyi feda etmeyin" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI