BALIKESİR’in Edremit İlçesi'ndeki defineciler tarafından talan edilen, Osmanlılar döneminde insanların susuzluklarını giderip hayvanların sulandığı tarihi Çınarlı Çeşme’nin içler acısı hali yürekleri burkuyor.
Ünlü yazar Sabahattin Ali’nin 'Kuyucaklı Yusuf' adlı romanınında adından sıkça söz edilen 'Çınarlı Çeşme', defineciler tarafından delik deşik edildi. Sabahattin Ali’nin çocukluk ve ilk gençlik yıllarını yaşadığı Hekimzade Mahallesi’ndeki çeşmenin kitabesinin geçen yıl çalındığını, sonrasında ise taşlarının sökülüp define arandığını, çeşmenin yanındaki çınar ağacının da kurutulup kesildiğini belirten mahalle sakinleri, duruma tepki gösterdi.
Yerel yönetimlerin bu türlü kültür miraslarına sahip çıkması gerektiğini söyleyen 45 yaşındaki İbrahim Demir, "Tarihine sahip çıkamayan bir millet haline geldik. Yıllardır çeşmenin üzerinde duran kitabeyi çalanların hemşehrilikle ve insanlıkla yakından uzaktan ilgisi yoktur. 300 yılı aşkın tarihi bir geçmişi olan çeşmeydi. Ayrıca bu çeşmenin Edremit’in hemşehrisi Sabahattin Ali gibi büyük bir romancının eserlerinde yer alması, ayrı bir önem arz ediyordu. Geçtiğimiz yıl katitabesi çalındı, sonra çınar ağacı kesildi. Şimdilerde ise suyu bile akmaz oldu. Belediye sokakları eski Osmanlı çeşmeleri ile süslüyor ama var olan Osmanlı çeşmelerine sahip çıkmıyor. Birileri bu gidişe “dur' demeli. Yerel seçimlerin yaklaştığı bu günlerde, başkan adayları kültürel misarasa sahip çıkacak projelerde ortaya koymalı" diye konuştu.