Burak GEZEN/ÇANAKKALE, () - ÇANAKKALE Valisi Ahmet Çınar, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı'nın kurulduğu belirterek, Çanakkale Savaşları'nın 100'ncü yıldönümüne güçlü bir şekilde hazırlanılacağını söyledi.
Vali Ahmet Çınar, kentteki tüm kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileriyle Polis Deniz Evi Tesisleri'nde toplantı yaptı. Gelişmelerle ilgili değerlendirmelerin yapıldığı basın toplantısında Vali Ahmet Çınar, Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yılı nedeniyle yapılacak çalışmalar için kurulması düşünülen 2015 Ajansı yerine, yeni bir kanunla Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı'nın kurulduğunu hatırlattı. Alan Başkanlığı'nın Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yılına yönelik Ajans kurulacak mı, kurulmayacak mı sorularına da bir cevap olduğunu belirtti. Vali Çınar, şunları söyledi:
"Gelibolu Yarımadası daha önce Çevre ve Orman Bakanlığı'na bağlı olarak geniş yapı içinde yönetiliyordu. Bu aşamadan sonra sadece kendi alanı ile ilgili daha güçlü bir kurum olarak iş ve işlemlerini devam edecek. Ajans görevini de bu kurum yönetecek. Ajans niye kurulmadı diye aklınıza gelebilir. Hakikaten bu kurumun yetkileri çalışma hızı, mevzuat açısında değerlendirildiğinde yeni ajansın kurulmasına da gerek yok."
BAŞKANLIK VE GÖREVLERİ
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı'nın merkezi Çanakkale'de olacak. Tarihi alanda yapılacak Çanakkale Savaşları ile 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi etkinliklerini başkanlık düzenleyecek. Bu amaçla kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapacak. Başkanlık tarihi alanda restorasyon, konservasyon, rekonstrüksiyon, restitüsyon ve renovasyon yapacak, yaptıracak.
Tarihi alanın doğal, tarihi ve kültürel değerlerini, harp tarihi esaslarına uygun ve çevreye uyumlu olarak koruyacak, geliştirecek ve alanı yönetecek. Tarihi alanın her tür ve ölçekte planlarını hazırlayacak, hazırlatacak ve uygulamakla görevli olacak başkanlık, tarihi alanda anıtsal ve mekansal düzenlemeler yapılmasını sağlayacak.
Başkanlık, tarihi alanın tanıtımına yönelik her türlü görsel ve işitsel eserleri yapacak, yaptıracak ve hizmete sunacak, ihtiyaç duyulan altyapı, bina ve diğer yapıları inşa edecek. Başkanlık bünyesinde oluşturulacak Koordinasyon Kurulu, Kültür ve Turizm Bakanı'nın başkanlığında, Başbakanlık, Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Gençlik Ve Spor Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı müsteşarları, kurumların temsilcileri ile Çanakkale Valisi, Çanakkale İl Genel Meclisi Başkanı ve Çanakkale Belediye Başkanından oluşacak. Bakanın olmadığı toplantılarda Koordinasyon Kurulu'na Başbakanlık Müsteşarı başkanlık edecek. Koordinasyon Kurulu, her yıl en az 2 kez olağan ve gerektiğinde bakanın çağrısı üzerine olağanüstü toplanabilecek.
Başkanlık hizmetleri, toplam sayısı 300'ü geçmemek üzere, iş mevzuatı hükümlerine göre istihdam edilen devlet memuriyetine atanma yeterliliğine sahip uzman personel ve destek personeli eliyle yürütülecek. Başkanlık özel bilgi ve uzmanlık gerektiren geçici mahiyetteki işlerinde bakan onayıyla vekalet, istisna veya iş sözleşmesiyle yabancı danışman ve uzman, istisna sözleşmesiyle de yerli danışman ve uzman çalıştırabilecek.
 DEPREM ÇALIŞMALARIYLA İLGİLİ BİLGİLENDİRME
Toplantıda ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri kendi alanlarıyla ilgili sunumlar yaptı. AFAD Çanakkale İl Müdürü Erdoğan Çabuk, 24 Mayıs tarihinde Gökçeada açıklarında meydana gelen Richter ölçeğine göre 6.5 büyüklüğündeki deprem sonrası yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Erdoğan Çabuk, il genelinde 299 ağır hasarlı bina, 16 orta hasarlı bina ve 242 az hasarlı bina tespit ettiklerini belirterek şunları söyledi:
"Ağır hasarlı binaların 160'ı Gökçeada'da. Burada 112 çadır kuruldu. Ayrıca 95 kişi Milli Eğitim Bakanlığı'na ait Gökçeada'daki tesislerde kalıyor. Çadırlar genelde evlerin yanına kurularak, evlerinden de aynı zamanda faydalanılması sağlandı. Çanakkale merkezinde ise 14 bina boşaltıldı. Buralarda yaşayan aileler kamu kurum ve kuruluşlarına ait binaların misafirhanelerine yerleştirildi. İhtiyaçları karşılanmakta." 
SAHİL GÜVENLİK TETİKTE
Ege Denizi'nde her gün 100 kadar göçmeni ölümden kurtardıklarını belirten Sahil Güvenlik Çanakkale Grup Komutanı Albay Hasan Tunay, "Havaların ısınması ile bu oranın artacağını tahmin ediyoruz. Ancak 24 saat boyunca bölgede kontrollerimiz sürüyor" dedi.

FOTOĞRAFLI