DEVLET Tiyatrosu Sanatçısı Turgay Tanülkü, Sait Faik Abasıyanık’ın Son Kuşlar adlı eserinden uyarlanarak hazırladığı 'Masallar, İnsanlar, Bir de Türküler' adlı oyunu Manisa E Tipi Kapalı Cezaevi’nde mahkumlar için sahneledi. Tanülkü, oyunun 223 cezaevinde 160 bin mahkuma ulaşmasını ardından tiyatroya veda edeceğini söyledi.
Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü-İstanbul Devlet Tiyatrosu tarafından Ceza ve Tevkif evleri Genel Müdürlüğüyle sosyal sorumluluk projesi kapsamında Manisa E Tipi Kapalı Ceza İnfaz kurumunda 'İnsanlar Masallar Bir de Türküler' adlı oyun sahnelendi. Tiyatro ustası Turgay Tanülkü’nün Sait Faik’in ölümsüz eseri ile kendisinin cezaevi anılarını harmanlayarak oluşturulan öyküleri konu alan oyunu Manisa Valisi Abdurrahman Savaş, Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak, cezaevi yetkilileri ve mahkumlar izledi. Tanülkü ekip arkadaşları ile sahnelediği oyunda 2 saat boyunca mahkumları hem güldürdü hem de duygusal anlar yaşattı.
Siyasi görüşünden dolayı 7 yıl cezaevinde kaldığını anlatan Tanülkü, “1981'den bu yana cezaevi mahkumları için oynuyorum. Cezaevinde kaldığım sürede yaşadıklarımı harmanladım ve bu şekilde oyun ortaya çıktı. Tüm cezaevlerinde bu oyunu oynayacağım. Şimdiye kadar 12 bin mahkum bu oyunu seyretti. Oyunu seyrederken kendilerini, yaşadıklarını izleyecekler. Bu proje benim için çok duygusal bir proje. Çünkü kendim cezaevinde yaşadım. Türkiye’deki 223 cezaevinde 160 bin mahkuma ulaşacağız. Böylece tiyatroya veda edeceğim” dedi.
Mahkumlara tiyatro oyununda rol yapmayı öğrettiğini anlatan Tanülkü, konuşmasında duygusal anlar yaşadı. Hüzünlenen Tanülkü, mahkumiyet sayısının giderek arttığını ifade ederek, “Bu ülkede cezaevleri yapılmasın çocuklar okusun” dedi.
Cezaevindeki tiyatro gösterisine katılan Manisa Valisi Abdurrahman Savaş, usta tiyatrocu Turgay Tanülkü’ye çiçek vererek tiyatro gösterisi için teşekkür etti.

NU(İÖ/AK) (FOTOĞRAFLI)