Mustafa İNSAN/MERSİN, () - MERSİN'de bu yıl ilki düzenlenen 'Tantuni Festivali' renkli görüntülere sahne olurken, grevdeki cam işçilerinin seslerini duyurmak için festival alanına gelip sahneye çıkarak seslerini duyurmak istemesi, kısa süreli gerginliğe neden oldu.
Alakart Aşçılar Derneği tarafından Mersin'e özgü tantuni yemeğinin tanıtımı amacıyla düzenlenen '1'inci Mersin Tantuni Festivali' Adnan Menderes Bulvarı üzerindeki Barış Meydanı'na gerçekleştirildi. Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin ana sponsorluğunda yapılan ve geliri bu yıl Süper Lig'de mücadele edecek Mersin İdmanyurdu'na bırakılacak olan festival, oldukça renkli görüntülere sahne oldu. Tantuni stantlarının yanı sıra yöreye özgü Yörük çadırlarının kurulduğu ve sıkma ayran ikramının yapıldığı festivalde, hediyelik eşya stantları da yer aldı. Sıcağa rağmen festivale katılan binlerce kişi, müzik eşliğinde gönüllerince eğlenme fırsatı buldu. Tanesi 1 liradan satılan tantuniden alabilmek için saatler öncesinden bilet alarak stantların önünde sıraya giren Mersinliler, festivalin şehir açısından oldukça önemli ve yararlı olduğunu söyledi.
TÜP HORTUMU PATLADI
Renkli görüntülere sahne olan festivalde bazı olumsuzluklar da yaşandı. Saat 13.00'de başlaması gerekirken, protokol üyelerinin bir cenaze nedeniyle gecikmesinden dolayı ancak saat 14.30'da başlayabilen tantuni dağıtımı sırasında, tüp hortumunun patlaması nedeniyle biri kadın 4 kişi yanarak hafif şekilde yaralandı. Önce olay yerinde su dökülerek müdahale edilen yaralılar daha sonra çağrılan ambulanslarda tedavi edildi.
FESTİVALDE EYLEM YAPTILAR
Mersin'de bir süreden beri grevde bulunan ve seslerini duyurmaya çalışan Kristal-İş Sendikası'na bağlı cam sanayii işçilerinden yaklaşık 200 kişi, festivalin başlamasına kısa bir süre kala alana geldi. İşçiler, festivalin başlama saatini bekleyen kalabalığın arasından geçerek sloganlar sahnenin önüne kadar ilerledi. Burada seslerini duyurmak için sahneye çıkan işçilerle festival görevlileri arasında gerginlik yaşandı. Görevliler, işçilerin sahneden indirilmesi için güvenlik güçlerini çağırırken, sendika temsilcisi sahnede kalabalığa hitap ederek, amaçlarının seslerini duyurmak olduğunu söyledi. Bir süre sahnede bekleyen işçiler, amaçlarına ulaştıklarını belirterek festival alanından ayrıldı.
Tantuni Festivali, daha sonra protokolün konuşmaları ve müzik eşliğinde devam etti.

FOTOĞRAFLI