CHP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır'ın Kulp İlçesi Emniyet Müdürlüğü'nde görev yapan bir polisin hazırladığı, öğretmenlerin yanıtlanması istemiyle İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gönderilen 74 sorudan oluşan anket ile ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na yazılı soru önergesi verdi. Tanrıkulu, bu soruların fişleme amacıyla mı sorulduğunu ve başka yerlerde uygulanıp-uygulanmadığını sordu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması amacıyla TBMM Başkanlığı'na verdiği yazılı soru önergesinde, Kulp İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde görevli bir polisin, akademik çalışmasının bir parçası olduğunu öne sürdüğü soruların İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü aracılığıyla gönderildiği öğretmenlerde kaygı uyandırdığını söyledi. 74 sorudan oluşan ankette fişleme kuşkusu yaratacak sorular bulunduğunu savunan Tanrıkulu, soru önergesinde şöyle dedi:
"Diyarbakır’ın Kulp İlçesi Emniyet Müdürlüğü’nde görev yapan bir polisin, akademik çalışmasının bir parçası olduğunu iddia ettiği soruları İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü aracılığıyla öğretmenlere gönderdiği, söz konusu anketin öğretmenlerde kaygı uyandırdığı medyaya yansımıştır. 74 sorudan oluşan ankette fişleme kuşkusu yaratacak konular ve bunlara ilişkin görüşleri sorulmaktadır. Anketteki bazı sorular şöyledir:
* Çocukların İstiklal Marşı'nı okuması beni rahatsız ediyor. * Bazı zamanlar kolluk kuvvetlerinin talimatlarını önemsemeyebilir, görmezlikten gelebilirim. * Eğer bir kanunun yanlış olduğunu düşünüyorsam, o kanun aleyhine davranabilirim. * Bazen doğru olduğunu düşündüğüm şeyi yapmak için, yasalara muhalefet edebilirim. * Terörle mücadelede polis muhbir (ihbarcı) kullanmalıdır. Terörle bağlantılı olduğu bilinen sivil toplum kuruluşları, dernek ve lokaller kameralar ile gözlenmelidir. * Terörle mücadele için, toplum içinde terör örgütü ile ilişkisi olan kişilerin telefon görüşmeleri dinlenmeli yada e-posta iletileri okunmalıdır. * Bir terör şüphelisini bulması için polise yardım edebilirim. Tehlikeli veya şüpheli bir etkinliği polise haber verebilirim. Polise yardımcı olmak için gönüllü olabilirim. Terör konusunu görüşmek için huzur toplantılarına katılabilirim."
Tanrıkulu, öğretmenlere bu ve benzeri soruların fişleme amacıyla mı sorulduğunun ve buna benzer anketlerin başka yerlerde de yapılıp yapılmadığını sorduktan sonra şöyle devam etti:
"Söz konusu anketten elde edilecek veriler hangi maksatla ve nasıl kullanılacaktı?, Polisin, ‘Anket çalışması’ adı altında öğretmenlerden eğitmenlikle hiçbir ilgisi bulunmayan, tamamen istihbari bir fişleme çalışmasını andıran bu ve benzeri bilgiler istemesi, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün de bu çalışmayı destekleyerek anket formunu öğretmenlere iletmesi suç değil midir? Söz konusu anket formunu hazırlayan polis memuru, anketin yapılmasını onaylayan Kulp İlçe Emniyet Müdürlüğü ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü hakkında herhangi bir soruşturma başlatılacak mıdır?"