Murat KİBRİTOĞLU/ ADANA, () - ADANA'da özel güvenlik şirketi, taksi sürücülerinin can güvenliğini arttırmak amacıyla hazırlanan Taksi Güvenliği Projesi'ni uygulamaya başladı.
Şirket Yöneticisi Ebru Aksoylu, taksilere monte ettikleri panik butonu, güvenlik kamerası ve araç takip sistemiyle taksicilere hizmet verdiklerini söyledi. Adana'da hizmet veren 230 takside sistemi başarıyla uyguladıklarını belirten Ebru Aksoylu, "Taksilere iki ayrı panik butonu monte ediyoruz. Sürücü, sıkıntılı bir durumda butonlardan birine basarak, merkezimize sinyal gönderiyor. Biz de uydu takip sisteminde taksinin haritadaki yerini saptayıp, acil yardım isteğini polise veya jandarmaya bildiriyoruz" dedi.
Ayrıca içindeki kamera sisteminin de sürekli aktif olarak çalışıp, kayıt yaptığını belirten Aksoylu, şunları söyledi:
"Kamera sistemi taksiye binen her müşterinin görüntüsünü kaydediyor. Bu olabilecek gasp ve kaçırma olayını engelleyecektir. Ayrıca taksi içinde 2 ayrı panik butonu bulunuyor. Bunlardan biri direksiyon simidinin çok yakınında. Diğeri de şoförün kaçırılma ihtimaline karşı, aracın bagajına monte edilmiş durumda. Olabilecek tüm olumsuzluk versiyonlarını düşünerek bu sistemi araçlara monte ediyoruz. Bu sistemin monte edildiği araçlardan birinde bir uyuşturucu kaçakçılığı girişimi, taksi sürücüsünün panik butonuna basmasıyla engellendi. Bu yüzden taksiciler için önemli bir koruyucu yöntem olduğunu düşünüyoruz."
Aksoylu, bu sistemin bir taksi için kurulum maliyetinin 700 lira olduğunu, işletimini 2 yıl ücretsiz yapacaklarını kaydetti.


FOTOĞRAFLI