Tolga YILDIRIM/ANTALYA, () - SOMA'da yaşanan maden faciasını protesto etmek amacıyla Antalya'da düzenlenen eylemde tabut taşıyan sendika üyeleri, Ak Parti hükümetine istifa çağrısı yaptı.
Soma'da yaşanan maden faciası sonrası bir günlük iş bırakma eylemi kararı alan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) tarafından Antalya'da protesto yürüyüşü yapıldı.
Aydın Kanza Parkı'nda bir araya gelen sendika üyeleri ile vatandaşlar, üzerinde madenci baretinin bulunduğu siyah tabut ile yürüyüşe başladı. Madenci bareti takan ve siyah kıyafet giyen vatandaşlar, yakalarına da siyah kurdele astı. Lise öğrencileri, Beşiktaş taraftar grubu ile bazı engelli vatandaşların da katıldığı yürüyüşte, protestocular kazadan sorumlu tuttukları Ak Parti hükümetini attıkları sloganlarla eleştirdi.
Cumhuriyet Meydanı'na yaklaşık bir saatte yürüyen 2 bin civarında protestocu daha sonra meydanda maden ocağında hayatını kaybeden işçiler için 3 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Burada yürüyüşü düzenleyen sendikalar adına basın açıklaması yapan KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Ayar, Soma'nın acısını paylaşmak ve sorumlulardan hesap sormak adına meydanlarda bir araya geldiklerini belirterek, “Çünkü biz biliyoruz ki bu katliam kaza ile olmamıştır" dedi.
Madenlerin özel sektöre devredilmesinin ardından iş kazalarının ve ölümlerin arttığını anlatan Ayar, kömürün tonunun maliyetinin 130 dolardan 23 dolara düşmesinin tasarruf bedelinin yüzlerce işçinin ölümüyle ödendiğini söyledi. Ayar, tepkisini şu sözlerle belirtti:
“19'uncu yüzyıldan 20'nci yüzyılın başlarından örnekler vererek zihniyetinin 150 yıl öncesinde kaldığını gösteren Başbakan'a 21'inci yüzyılda olduğumuzu hatırlatmayı bir borç biliriz. 'Hedef 2013' diye yola çıkanların 1862'deki bir kazayı örnek göstererek 'bu işin fıtratında var' demesi ülkemizin içinde bulunduğu tabloyu gayet net özetlemektedir."
Siyasi iktidardan taşeron çalıştırmanın yasaklanmasını, madenlerin kamulaştırılmasını, işçi sağlığı ve iş güvenliğini için denetim yetkisinin meslek örgütlerine verilmesini talep eden Ayar, “Başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı olmak üzere hükümet derhal istifa etmelidir" dedi.
Basın açıklamasının ardından yürüyüşe katılanlar, meydanda bir süre oturma eylemi yaptı.

TY(SU/AK) (FOTOĞRAFLI)