Tolga YILDIRIM/ANTALYA, () - CENAZE Hizmetleri Derneği (CENHİZDER) Başkanı Murat Arslanoğlu, vatandaşların ölen yakınlarını defnetmek için satın aldığı tabutun, mobilya sektörü çerçevesinde değerlendirilerek yüzde 18 KDV uygulandığını söyledi.
CENHİZDER Başkanı Murat Arslanoğlu, Maliye Bakanlığı'nın Katma Değer Vergisi (KDV) oranlarına ilişkin kararnamesiyle cenaze hizmetlerinde KDV oranının yüzde 1 olarak belirlendiğini ancak kararnamede cenaze hizmetlerine dair yeterli detaylandırma yapılmadığını belirtti. Arslanoğlu, hizmetler kapsamına cenaze nakli, ölü yıkanması, defnedilmesi, kefenlenmesi, tabut, dini hizmetler ve kefen takımı içerisinde yer alan hamam takımı, sabun, pamuk, peştamal, kına, al yazma gibi malzemeler girdiğini anlattı.
Cenaze hizmeti veren şirketlerin hizmet kapsamındaki bu malzemeleri farklı KDV oranlarıyla satın aldığını ifade eden Arslanoğlu, dolayısıyla vatandaşa hizmet satışında yüzde 1, perakende satışta da yüzde 18 KDV'nin faturaya yansıtıldığını söyledi.
TABUTA YEMEK MASASIYLA AYNI VERGİ ÖDENİYOR
Cenaze hizmetleri arasında yer alması gereken tabutun KDV oranınınsa mobilya sektörüne göre değerlendirildiğini kaydeden Arslanoğlu, "Vatandaşlar cenazesini taşımak için satın aldığı tabuta, evine aldığı oturma odası, yatak odası veya yemek masası ile aynı oranda vergi ödüyor" dedi.
'KDV DÜŞERSE İKİNCİ EL TABUT KULLANIMI AZALIR'
Cenazeyi taşımak için kullanılan tabutların cenaze hizmetleri ve dolayısıyla yüzde 1 KDV kapsamına alınması gerektiğini belirten Arslanoğlu, şunları söyledi:
"Tabuttaki yüzde 18 KDV oranının yüzde 1'e düşürülmesi halinde ikinci el tabut kullanımı azalır. Standarda uygun tabutların kullanımı da artar. İnsanlar daha ucuza tabut alabilirler."
Murat Arslanoğlu, KDV oranının düşürülmesi durumunda 350 liraya satılan tabutun 299 liraya ineceğini ve vatandaşların daha kolay satın alabileceğini dile getirdi.
CENAZE ŞİRKETLERİNDEN TEPKİ
CENHİZDER Başkanı Arslanoğlu, nakil için kullanılan içi galvaniz kaplamalı taşıma tabutlarınsa, yüzde 18 KDV oranıyla satın alınmasına rağmen cenaze hizmetleri kapsamında satışı yapılırken yüzde 1 oranında faturaya yansıtıldığını belirterek, "Cenazenin nakli, defnedilmesi sürecine kadar bütün işlemler cenaze hizmetleri olarak geçiyor. Bizler yüzde 18 oranında KDV ödeyerek satın aldığımız tabutu, cenaze hizmetleri kapsamında yüzde 1 KDV oranıyla faturaya yansıtıyoruz. Bu durum da cenaze hizmeti veren şirketlerde bütçe açığına yol açıyor. Ürün satın alırken KDV ödüyorum ama hizmet satarken KDV alamıyorum. Tabutta KDV oranı da yüzde 1'e düşürülmeli" diye konuştu.
Cenaze Hizmetleri Derneği hakkında da bilgi veren Murat Arslanoğlu, Antalya, İzmir, Muğla, İstanbul, Ankara, Gaziantep'te olmak üzere 52 cenaze hizmete veren şirketin dernek üyesi olduğunu ve bu iş yerlerinde yılda binin üzerinde tabut satışı yapıldığını aktardı.

TY(SU/AK) (FOTOĞRAFLI)