Sebile ÇETİN- Mehmet İNAN / BURSA, () - BURSA’da Gıda ve Yem Kontrol Merkezi Araştırma Enstitüsüne bağlı olarak açılan Hayvansal Ürünler Antibiyotik Laboratuarı ile süt ve süt ürünlerinde antibiyotik kullanımı 10 dakika içinde tespit edilebilecek. Üretilen antibiyotiklerin yüzde 65’inin hayvansal ürünlerde kullanıldığını belirten Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tayyar, "Laboratuar bir tanker sütte bir bardak antibiyotik karıştırılsa dahi onu yakalayabilecek hassasiyette. Bu sayede tüketicinin bilmeden antibiyotiklere karşı direnç oluşturması engellenecek" dedi.
Bursa, Eskişehir, Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA)’nın desteği ile Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkezi Araştırma Enstitüsü’ne bağlı Hayvansal Ürünler Antibiyotik Laboratuarı açıldı. 
TEST MALİYETİ DÜŞECEK
Açılışta, maliyeti 800 bin lira olan laboratuar hakkında bilgi veren TAGEM Genel Müdür Yardımcısı Necati Tulgar süt ve süt ürünlerinde antibiyotik kalıntılarının daha önce iki günde tespit edilebildiğini belirterek şunları söyledi:
"10 dakikada sütte yada süt ürününde antibiyotik olup olmadığını tespit edebiliyorsunuz. Süt çabuk bozulan bir ürün olduğu için arada geçen süre önemli. Test maliyetleri numune başına 100- 150 lira iken şuan 15- 20 lira arasında gerçekleşecek. 30 çeşit antibiyotiği tespit edebileceğiz ve Alo 174 Gıda hattına vatandaşlarımız bildirebilecek. Bu ihbarlar ücretsiz olarak test edilecek. Üretici de kendi ürününü de gelip burada ücretini ödeyerek kontrol edecek. Süt dışında ette ve yemde de bu analizleri yapabileceğiz."  
SÇ,Mİ(FK/COŞ) (FOTOĞRAFLI)