MARDİN'DE AYİN
Mardin'de yaşayan Süryaniler, Noel Bayramı'nı Kırklar Kilisesi'nde bir araya gelerek yaptıkları ayin ile kutladı. Mardin Valisi Dr.Ahmet Cengiz'in de hazır bulunduğu kutlamalara, Suriye'den gelen sığınmacı Süryaniler de izleyici olarak katıldı.
Noel Bayramı nedeniyle Süryanilere ait işyerlerinin kapalı oluğu Mardin'de, Kırklar Kilisesi'nde düzenlenen Doğuş Bayramı Ayini'ni, Mardin ve Diyarbakır Metropoliti Saliba Özmen ile Kırklar Kilisesi Başpapazı Gabriel Akyüz yönetti. Ayinde kız ve erkek koroları Süryanice ilahiler okudu. Metropolit Özmen ile Akyüz erkek ilahi grubu ile Süryanice ve Türkçe ilahi ve dualar okuyarak, ayine katılanları kutsadı. Ayine Suriye'deki iç çatışmalardan kaçarak Mardin'e sığınan Suriyeli Süryaniler ile Mardinli Müslümanların da izleyici olarak katılması dikkat çekti. Ayinde Hz. İsa'nin doğduğu mağarada bulunuşu ve ısıtılması ateş yakılarak canlandırıldı. Erkekler korosu ve ruhani liderler mangalda yakılan ateşin etrafında dönerken, kızlar korosu ilahiler okudu.
Kırklar Kilisesi'nde toplanan Süryani vatandaşlar ile Metropolit Saliba Özmen'in noelini kutlamak için kiliseye gelen Mardin Valisi Dr. Ahmet Cengiz, Emniyet Müdürü Derviş Kara ile Müftü Vekili Mahsum Taşçı'yı Süryani kadınlar alkışlar ve zılgıtlarla karşıladı. Kilisenin kabul salonun gelerek Süryanilerin bayramını kutlayan Vali Cengiz, Mardin'in bir çok medeniyetlere ev sahipliği yaptığını, bu toprakların herkesin olduğunu ve herkesin olmaya devam edeceğini söyledi. Huzuru bozmaya çalışanlara imkan verilmesi gerektiğini de kaydeden Cengiz, "Birliğimiz, dirliğimize huzurumuza, beraberliğimize, kardeşliğimize ve barışımıza sahip çıkalım. Yanlış yapan kim olursa olsun ona dur diyelim. Yanlışlara itiraz edelim. Huzurumuzu bozmaya çalışanlara fırsat vermeyelim. Memleketimize sahip çıkalım"dedi.
Metropolit Saliba Özmen ise, dini bayramlarda son günlerde yaşanan kargaşalıkların sona ermesi için dua ettiklerini söyleyerek, "Noel bayramının özellikle birkaç gündür karışıklığa neden olan durumların bir an önce taşların yerinde oturması, barışın, huzurun ve selametin vuku bulması için özellikle dualar ettik ve etmekteyiz. Ülkemiz çok kıymetli kutsal ve çok değerli bir ülke. Etnik dini ve kültürel unsurları ile bir bütün olarak ülkemizin ayakta, zinde, barış içinde olması için bu ruhani mevsimler çok değerlidir. Bu mevsimlerde birbirimize olan sevgimizi saygımızı ve karşılıklı anlayışımızı birbirimize karşı uyguluyoruz. Bu güzel günde sayın valimizin Ve Mardin'in ieri gelenlerin aramızda olması bizleri çok ama çok mutlu etmiştir ve bayram sevincimize sevinç katmıştır. Tabi ki akla her zaman özellikle Ortadoğu'da ve bütün dünyada barışın sağlanması geliyor. Bizim bütün dualarımıza özellikle Ortadoğu'da barışın huzurun ve sükunetin hüküm sürmesi için dualarımızda hep o yönde"diye konuştu.

NG,KÜ(GG)(FOTOĞRAFLI)