Tolga YILDIRIM/ ANTALYA, () - SÜRÜCÜ Kursları ve Eğitimcileri Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Nazmi Acan, sürücü kurslarının yarısında eğitimin yetersiz olduğunu, 2-3 saat direksiyon eğitimiyle ehliyet verildiğini söyledi.
Konfederasyona bağlı Akdeniz Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu genel başkanı da olan Nazmi Acan, 29 Mayıs 2013'te yeni yönetmelik yürürlüğe girdikten sonra, 2013 Temmuz- 2014 Mart aralığında ülke çapındaki yaklaşık 3 bin 400 sürücü kursundan 1 milyon 200 bin civarında kişinin sürücü sertifikası aldığını belirtti.
Sürücü kursları ve eğitimi hakkında geçen yıl yürürlüğe giren bu yönetmelik sonrası direksiyon ve teorik eğitimde kalitenin yükseldiğini, kurslardaki standardın arttığını belirten Acan, yönetmelik sonrası uygulamalarla ehliyet sahibi olmanın daha da zorlaştığını anımsattı.
KURSLARA BAŞVURU AZALDI
Nazmi Acan, yönetmelik sonrası bir yılda sınavlarda başarı oranının yüzde 95'ten yüzde 60'a düştüğünü, bu yönetmelikle kısmi düzelme olsa da sürücü kurslarındaki eğitimin halen yetersiz olduğunu söyledi. Avrupa ülkelerinde B sınıfı ehliyet alacak kişilerin kurs fiyatının 1500 Euro, Türkiye'deyse 900 lira civarında olduğunu anlatan Nazmi Acan, yönetmelikte belirlenen standartlara uygun eğitimin bedelinin 1500 lira civarında olması gerektiğini aktardı. Acan, şunları kaydetti:
"Türkiye'deki sürücü kurslarının yarısında verilen eğitim yetersiz. 250 liraya eğitim veren kurslarda 2-3 saat direksiyon eğitimi alan kişiler ehliyet sahibi oluyor. Ehliyet alacak kişilerin teorik derslere katılımı zorunlu olmasına rağmen, bu kurslarda katılım, kişinin isteğine bırakılıyor. Yönetmeliğe göre ehliyet alacak kişiye, akan trafikte sürüş yapabilene kadar verilen eğitimin ardından, 12 saat de akan trafikte zorunlu eğitim verilmeli. Ama çoğunlukla kurslarda, sadece zorunlu olan 12 saat eğitim veriliyor. Bazı kurslarda bu kurala da uyulmuyor. Bu nedenle sürücü kurslarına yönelik eğitim ve sınav uygulamasında denetim artırılmalı."
KURS FAZLASI VAR
Sürücü kurslarındaki eğitim kalitesinin yükselmesi için yeni kurallar gerektiğini dile getiren Acan, "Türkiye'de sürücü kursu açılması durdurulmalı. Kurs açacak kişiler mesleki tecrübeye sahip olmalı. Standartları uygulamayan kurslara kapatma cezası verilmeli. Direksiyon sınavları, uzman sınav yapıcılar yetiştirilerek, onlar tarafından yapılmalı" diye konuştu. Sürücü kursu sayısının fazlalığına da dikkati çeken Nazmi Acan, 40 bin nüfusa bir kursun hizmet vermesi ve sabit fiyat uygulamasının hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.
Türkiye'de trafik kazalarında hayatını kaybedenlerin sayısının fazla olduğunu belirten Nazmi Acan, kazaların bilgi eksikliğinden kaynaklandığı yaklaşımına itiraz ederek, kazaların insanlardaki trafik kültürü yetersizliğinden meydana geldiğini, bu kültürü geliştirici eğitim müfredatı hazırlanması gerektiğini söyledi.

FOTOĞRAFLI