Ferhat DERVİŞOĞLU/HATAY, () - HATAY'da yaşayan Suriyeliler, Suriye uçağının düşürülmesinde Türkiye'nin sonuna kadar haklı olduğunu belirtirken, Esad uçaklarının Türkiye sınırını ihlal etmesini, 'Kendi ayağına sıktı' diye değerlendirdiler.
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın babası Hafız Esad döneminde ülkesini terk ederek Almanya'ya giden, daha sonra Hatay'a yerleşen Dr. Hasan Naccar, Suriye TV'lerinde yer alan uçağın Türk topraklarını ihlal etmediği şeklindeki haberlerin yalan olduğunu söyledi.
'TÜRKİYE'YE NASIL KARŞILIK VERECEK?'
Suriye uçaklarının Türkiye sınırını ihlal etmesinin daha önce de yaşandığını belirten Naccar şunları kaydetti:
"Suriye televizyonlarında bununla ilgili yalan yanlış haberler yapılıyor ve bunun karşılıksız kalmayacağını da söylüyorlar. Halbuki daha önce defalarca İsrail uçakları Suriye sınırını ihlal etmesine bir defa olsun karşılık veremediler. Kaldı ki Türkiye'ye nasıl karşılık verecekler? Halkına uçaklarıyla, füzeleriyle silahlarla ölüm yağdıran yönetim bununla meşgul olurken başka ülkelere misilleme yapmaya zamanınız olmaz. Şu ana kadar, 150 bin kadın, çocuk, yaşlı sivil demeden insanları aç bırakarak veya silahlarla öldürdüler. Taş üstüne taş bırakmadılar. Ama bu zulüm bitecek ve Esad'a boyun eğmeyeceğiz."
'ESAD'A İYİ BİR DERS OLDU'
Suriye'nin Atme beldesindeki Orient Hastanesi'nin Başhekimi Dr. Abdulhalim Eroğlu da Türkiye'nin Suriye uçağını düşürmekte haklı olduğunu belirtti. Şu anda Ankara'da bulunan Dr. Eroğlu, gelişmeleri çok yakından takip ettiğini, uçak düşürülmesinin Suriye halkı tarafından da olumlu karşılandığını ifade ederek şunları söyledi:
"Türkiye'nin, Suriye uçağını düşürmesi Esad ve yönetimine iyi bir ders oldu. Bundan sonra Suriye daha dikkatli olmalı. Türkiye sınırına yaklaşmanın doğru bir hareket olmadığını böylece görmüş oldu. Aslında Türkiye'nin dünkü tepkisini daha önce vermesi gerekirdi. Bundan sonra Suriye, Türk sınırına yakın uçmaması gerektiğini öğrenmiş oldu. Türklerin verdiği bu tepki, Suriye halkı tarafından olumlu karşılanmıştır."
'ESAD, KENDİ AYAĞINA SIKTI'
İç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler de Türkiye'yi haklı buluyor. Her ne kadar ülkelerinden uzak da olsalar halen Esad'ın korkusuyla Hatay'da yaşayan Suriyeliler, 'Esad ya izlerse' diye bunu kameralar karşısında söyleyemiyor. 'Türkiye haklı' diyen Suriyeliler, "Biz kesinlikle Türkiye ile Suriye arasında bir savaş çıkmasını istemiyoruz. Ama kendi halkına yıllarca zulmeden Esad yönetimi, Türkiye sınırını ihlal ederek kendi ayağına sıktı. Burada Türkiye sonuna kadar haklı" diye konuştular.

FD(OA/CK) (FOTOĞRAFLI)