İZMİR Suriyeliler Derneği Başkanı Muhammed Ali Salih, Suriyeli mültecilerin en önemli sorunlarının dil ve eğitim olduğunu söyledi. Salih, "Suriyeliler'in Türkçe öğrenmeleri için Halk Eğitim Merkezlerinde kurs açılmasını talep ediyoruz. Eğitimi yarım kalan çocuklarımız için de bir çare bulunmasını bekliyoruz" dedi.
Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler'in, başta sağlık ve eğitim olmak üzere çeşitli alanlardaki sorunlarını çözmek için kurulan İzmir Suriyeliler Derneği çalışmalarına başladı. Suriyeli mültecilerin yoğun bulunduğu Bayraklı İlçesi Gümüşpala Mahallesi’nde toplantı düzenleyen İzmir Suriyeliler Derneği, sorunları ele aldı.
Dernek Başkanı Muhammed Ali Salih, Suriyeli mültecilerin en önemli sorunu olan sağlık konusuna nispeten çözüm bulunduğunu söyledi. Suriyeli mültecilerin en önemli sorunları arasında Türkçe bilmemek ve eğitim alamamak olduğunu belirten Salih, şöyle dedi:
"Derneğimizi kurduktan sonra çalışmalara başladık. Suriye mültecilerin yoğun olduğu bölgelere giderek onların sorunları dinliyoruz. Aynı zamanda onlara aktarmamız gereken bazı bilgileri bu toplantılarda veriyoruz. Sağlık sorunu nispeten olsa çözülme aşamasındadır. Şu an en büyük sorunumuz eğitim ve dil bilmemektir. Eğitim konusunda çalışmalarımız devam ediyor. İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü Tepecik’te Hamdi Dalan İlköğretim Okulu’nu tahsis etti. Biz de bu okul için Suriyelilere bilgi veriyoruz. Okul için kayıt topluyoruz. Bir okul için müteşekkiriz ama yeterli değil. Diğer sorumuz ise Türkçe bilmemekten kaynaklanıyor. Türkçe bilmediği için mülteciler herhangi bir işte çalışamıyor. Türkçe kursları açılması talebimiz var."
Suriyeli mültecilerin sorunlarını gidermek için çalışmaya devam edeceklerini belirten Salih, "İzmir yerel yönetiminden de mülteciler için yardım bekliyoruz. Suriyelilerin Türkçe öğrenmeleri için Halk Eğitim Merkezlerinde kurs açılmasını talep ediyoruz. Eğitim yarım kalan çocuklarımız için de bir çare bulunmasını bekliyoruz” diye konuştu.