SURİYE'deki iç savaştan kaçarak Mardin'e sığınan kadınlar hem meslek öğreniyor, hem aile bütçesine katkı sağlıyor, hem de savaşın etkisinden kurtulmaya çalışıyor.
Uluslararası Şefkat Derneği Suriye'deki iç savaş nedeniyle ülkelerinden göç edip Mardin'e gelen kadınlara yönelik eğitim kursları açmaya başladı. Yaklaşık 100 bin Suriyeli mültecinin yaşadığı Mardin'de Uluslararası Şefkat Derneği bünyesinde Suriye Eğitim ve Kültür Merkezi'nde 4 farklı alanda kurs açıldı. 60 Suriyeli kadının katıldığı kurslarda usta öğreticiler nezaretinde trikotaj, nakış, biçki-dikiş ve giyim kursları veriliyor.
Uluslararası Şefkat Derneği Suriye Eğitim ve Kültür Merkezi Koordinatörü Elif Dağ, kurslar sayesinde Suriyeli kadınların el becerilerini geliştirdiğini ve beklenenden çok taleple karşılaştıklarını söyledi. Suriyeli kadınların ülkelerine döndüklerinde meslek sahibi olmalarını amaçladıklarını vurgulayan Dağ, "Komşu ülkeden gelen misafirlerimizin ilimizde kaldıkları süre içerisinde hayatlarını daha huzurlu, sıkıntısız ve mutlu bir şekilde sürdürmeleri için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Ülkelerindeki savaşın stresini üzerlerinden atmaları ve meslek sahibi olmaları için kurs açtık. Kurslarda Suriyeli kadınlarımıza bir anlamda balık tutmayı öğretiyoruz. Bilgisayar sistemli makinalarımızla Suriyeli kadınlarımıza Arapça ve Kürtçe bilen usta öğreticiler nezaretinde eğitimler veriyoruz. Buradaki program üç aylık kurs dönemi şeklinde olacak. Üç ay boyunca bizim iki grupta 60 kursiyeri eğiteceğiz. Kurslarımız bir aydan beri devam ediyor. 3 aylık bir eğitimden sonra sipariş alabilirsek imalata geçeceğiz. Kadınlarımız çok istekli ve çok güzel verim alıyoruz. Bu şekilde meslek öğrenen kadınlar ülkelerine kollarında altın bilezikle dönecekler" dedi.
EVİN GEÇİMİNİ SAĞLAMAK İÇİN
Suriyeli kursiyerlerden Halise Muhammed Türkiye'de meslek öğrenmenin kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, "Halep'ten kaçarak 4 çocuğumla birlikte Türkiye’ye sığındım. Evimin geçimini sağlayacak kimse yok. Meslek sahibi olmak için buradayım" dedi.
Çocuğuyla birlikte kursa katılan Hediye Süleyman ise sığındıkları Türkiye'nin kendilerine sahip çıktığını belirterek, "Türkiye'de iyi şartlarda yaşıyoruz. Bu kurslar sayesinde meslek sahibi olacağız. Kursta meslek öğrenip, savaşın izini silmeye çalışıyoruz. Türkiye'de huzurluyuz" dedi. İç savaşta eşini kaybeden Fatima Emire ise meslek kursu açılmasından dolayı çok mutlu olduklarını belirterek, "Burada öğrendiğimiz şeylerden çok memnun kalıyoruz. Ülkemize döndüğümüzde inşallah kolay bir şekilde iş bulacağız. Dönemezsek de en azında burada ürettiğimiz elbiselerle geçimimizi sağlamış oluruz" dedi.
KISA SÜREDE MESLEK SAHİBİ OLACAKLAR
Suriyeli kadınlara eğitim veren usta öğretici Adalet Dağ ise kursiyerlerin genelinde el beceresi bulunduğunu ve kısa sürede meslek sahibi olabileceklerini ifade ederek, "Burada sıfırdan başladık. Zaten hiçbir şey bilmiyorlardı. Makine kullanmayı, iğne iplik takmayı bile öğrettik. Şu anda çok iyiler ve çok ilerideler" dedi.

FOTOĞRAFLI