BURSA’da son günlerde ana caddelerde ve cami önlerinde Suriyeli çocukların dilencilik yapması, çevredekilere rahatsızlık veriyor. Sokakları mesken tutan Suriyeli dilenciler ısrarlarıyla bezdirirken, görüntüleriyle de yürek burkuyor.
Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen ve kampların dışında yaşayan Suriyeliler çocuklarını sokaklara çıkararak dilencilik yaptırmaya başladı. Dilenerek ailelerine destek olmak için sokakları mesken tutan Suriyeli çocukların ısrarlı tavırları ise vatandaşlardan zorla para istemeleri bezdiriyor.
Son günlerde özellikle trafik ışıklarının bulunduğu ana caddeler ile hastane ve cami önlerinde görülmeye başlayan Suriyeli çocuklardan olan Muhammet Mahmud, 'Selamünaleyküm; Suriye’de oturduğumuz yerde Beşar Esad bomba atıp, annemi, babamı ve kardeşlerimi öldürdü. Biz de Türkiye’ye sığındık sokaklarda ve yerlerde yatıyoruz. Allah rızası için para yardımı yapınız. Fitre ve Zekatlarınızı bize veriniz. Yetim ve öksüzlere çok yardımcı olursunuz. Sizden Allah rızası için yardım bekliyoruz. Adım Muhammet' yazılı kağıtla duran araçlardan ve yoldan geçenlerden para yardımı topluyor. Muhammet Mahmud bozuk Türkçe’siyle Amca ve dayılarıyla birlikte iki ay önce Bursa’ya geldiğini belirterek, "Ben dilencilik yapmıyorum sadece karnımızı doyurmak için ve ev kiramızı karşılamak için yardım topluyorum" dedi.
KAYITLARI YOK İŞLEM YAPILAMIYOR
Bursa’da ana caddeler, sokak araları, cami ve hastane önlerinde dilenen Suriyeli çocuk dilenciler Zabıta ve polis ekiplerinin de önemli bir sorunu haline gelmeye başladı. Vatandaşların şikayetleri doğrultusunda dilenen çocuklar ekipler tarafından bulundukları yerlerden alınıyor. Kimlikleri, pasaportları ve ikamet adresleri tam olarak belli olmadığı ve mülteci konumunda oldukları için haklarında hiçbir yasal işlem yapılamadan serbest bırakılıyorlar.