Mustafa OĞUZ/İZMİR, () - İZMİR’de, Suriyeli psikolog Osman Salih ve öğretmen eşi Hala Emin, kurdukları 'Kamplar Dışında Suriyeli Mültecileri Destekleme Derneği' ile ülkesindeki iç savaştan kaçıp kente gelen ailelerin çocuklarına eğitim vermeye başladı.
Kamplar Dışında Suriyeli Mültecileri Destekleme Derneği'ni kuran Suriyeli psikolog Osman Salih ve öğretmen eşi Hala Emin, ülkelerindeki iç savaştan kaçıp, İzmir’e gelen, mahalle aralarında imkansızlıklar içinde kalan Suriyeli ailelerin çocuklarına yardım eli uzattı. İzmir’in Basmane semtinde 2 ay önce açtıkları dernek merkezinde, aralarında kendi kızları 12 yaşındaki Şahd ve 4 yaşındaki Gazal ile oğulları 11 yaşındaki Zeen’in de bulunduğu Suriyeli çocuklar için sınıf oluşturan çift, burada hem Türkçe, hem de Arapça eğitim veriyor.
Psikolog Osman Salih, zor koşullarda yaşam şavaşı veren Suriyeli çocukların birçoğunun psikolojik sorunlar yaşadığını, eğitim yanında onlara bu konuda da yardımcı olduğunu belirtti. Salih, “Pasaportu olmadığı için 99 ile başlayan yabancılara verilen kimlik numarası alamayan, savaştan kaçan birçok aile ve çocukları, kamplarda olduğu gibi eğitim ve sağlık hizmetlerinden faydalanamıyor. Çocuklar ve aileleri hastalandığında doktora gidemiyor. Aile fertleri çalışamadıkları için kendi paraları ile ilaç da alamıyorlar. İmkansızlıklar nenediyle birçoğu evlerinden dışarı çıkamıyor. Yardımlarla yaşamlarını sürdüyorlar. Şu anda en çok eğitim, sağlık, barınma, gıda ihtiyaçları var” dedi.
Kurduğu derneğin üst katında, havasız kapalı bir ortamda, akşamları kendi çocuklarıyla birlikte 50 Suriyeli çocuğa iki sınıfta eğitim verdiklerini dile getiren Osman Salih şöyle devam etti:
“Bugüne kadar çocuklarımız için verilen okul sözü tutulmadı, seçimden sonraya kaldı. Şu andaki sınıfımızın koşulları yetersiz. Bizim okul olarak kullanabiliceğimiz bir eve ve Türkçe kitaplara ihtiyacımız var. Biz çok şey istemiyoruz, çocuklarımıza eğitim imkanı istiyoruz. Kurduğumuz, Kampların Dışında Suriyeli Mültecileri Destekleme Derneği’ne Basmane ve çevresinde yaşayan 35 bine yakın Suriyeli’den 15 bine yakını kaydoldu. Burada yaşayan Suriyeliler’in yaklaşık 10 binini çocuklar oluşturuyor. Fakat biz şu an fiziki koşullar ve kitap yetersizliğinden dolayı, eşimle birlikte ancak 50 çocuğa eğitim verebiliyoruz. Buradan Tüm İzmirlilere çeğrı yapıyoruz, evlerinde çocukların giymediklerini giysileri, okudukları kitapları bize getirsinler, varsa ilaç ve gıda yardımı da bekliyoruz.”

MO(İÖ/AAA) (FOTOĞRAFLI)