SURİYE'nin kuzeyindeki Kürtler'in yoğun yaşadığı 'Rojava' olarak nitelendirilen bölgede ila edilen 3 kanton yönetiminden 'Kobani' Dış İlişkiler heyeti, resmi görüşmeler yapmak için Suruç’un Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan geçerek Şanlıurfa’ya geldi. Kentte 2 günden bu yana temasları sürdüren heyet, Ankara'da Dışişleri Bakanlığı yetkileriyle de görüşmeler yapacak.
Kobani Kantonu Dış ilişkiler sorumlusu İbrahim İbrahim Kurdo, İnsani Yardım Sorumlusu Süleyman Helil, Kobani Halk Meclisi Başkanı Faize Ebdi, Ulaştırma ve Trafik Otomotiv Divan Başkanı Hemze El Mihemed, Adalet Divanı Eş Başkanı Nihat Ehmed ve Gümrük ve İçişleri Divan Başkanı Ömer Mehdali'den oluşan heyet, Türkiye’nin resmi davetlisi olarak önceki gün Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan geçerek Türkiye’ye geldi. İlk olarak Suruç Belediyesi'ne ardından İlçe Kaymakamlığı'na geçen heyet, Kaymakam Abdullah Çiftçi ile makamında görüştü. Heyet daha sonra Şanlıurfa’ya geldi. Ziyaretlerine ilişkin bilgi veren İbrahim İbrahim Kurdo, Türkiye devletinin isteği üzerine resmi ziyaret amaçlı geldiklerini belirtti. Kobani kapısından resmi olarak geçişlerinin önemli olduğunu söyleyen Kurdo, şöyle dedi:
"Rojava'daki sorunlarımıza çözüm aramak ve Türkiye ile ilişkilerimizi geliştirmek adına önem verdiğimiz bir ziyaret. Kobani kapısının ticarete açılması ve daha bir çok konuda devlet yetkilileri ile temaslarda bulunacağız."
Şanlıurfa’da çeşitli sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle bir araya gelen Kürt yönetimi heyeti, son olarak BDP İl Başkanlığına ziyaret gerçekleştirdi. Kobani Kantonu ziyaretinin oldukça anlamlı bir ziyaret olduğunu ifade eden BDP İl Başkanı Celalettin Erkmen, şunları söyledi:
"Kobani'den gelen arkadaşlarımızı Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan aldık. İlk olarak Suruç Belediyesi ve Kaymakamlığına ziyarette bulundular. Halen Suriye’de yiyecek ve ilaç sıkıntısı çekiliyor. Kobani Kantonu olarak farklı etnik kimliklerle aynı çatı altında yaşamayı istediklerini bize iletiler. Diplomasi görüşmelerini sivil toplum kuruluşları ve resmi kurumlarla yaptıktan sonra Ankara’ya gidecekler. İlk olarak resmi bir ziyaret olması nedeniyle bizim için oldukça anlamlıdır. "

AL(HK/İD) (FOTOĞRAFLI)