SURİYE’de görev yaparken kaçırılan Milliyet Gazetesi Foto Muhabiri Bünyamin Aygün için Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nde basın açıklaması yapıldı.
Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgut Özdemir ve Yönetim Kurulu Üyesi Turgay Beşyıldız'ın basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
"Milliyet Gazetesi foto muhabiri Bünyamin Aygün, 27 gün önce görev için gittiği Suriye’de kaçırıldı. Bu tutsaklık neredeyse bir aydır sürüyor. Meslektaşımızın bir an evvel salıverilmesini istiyor, tüm yetkilileri Bünyamin Aygün’ün özgürlüğe kavuşması için göreve çağırıyoruz. Tek amacı haber yapmak, kamuoyuna bilgi vermek olan gazeteciler, Suriye’deki çatışmalar sürerken uluslararası hukuka uymayan şekilde kaçırılıyor, hedef alınıyor, tutsak ediliyor. Aylardır cebinde Sarı Basın Kartı taşıyan Bashar Kadumi’den haber alınamamaktadır. Kameraman Cüneyt Ünal aylarca süren tutsaklığın ardından pazarlıklarla salıverilmiştir. Bu kez Milliyet Foto Muhabiri Bünyamin Aygün, Suriye’de hukuksuzca hedef alınmıştır. Bugün hemen yanı başımızdaki Suriye, gazeteciler için dünyanın en tehlikeli bölgesi haline gelmiştir. Suriye’de 2011 Mart ayından bu yana 25 gazeteci hayatını kaybetti. Bünyamin Aygün gibi onlarca gazetecinin tutsak olduğu biliniyor. Bashar Kadumi gibi onlarcası da kayıp. Bizler, günlerdir umutla Bünyamin’den gelecek iyi bir haber bekledik hatta bir süre sessizliğimizi koruduk. Bu süre zarfında Milliyet Gazetesi’nin çabalarını da takdirle izledik. Ancak tüm girişimlerin sonuçsuz kalması ve geçen 27 gün bizi meslektaşımızın hayatı ve sağlığı konusunda da endişeye sevk ediyor."
'GAZETECİLER HEDEF DEĞİLDİR'
Açıklamanın son bölümünde ise Bünyamin Aygün’ün ailesine, sevenlerine ve meslektaşlarına bir an evvel kavuşması için yetkililerden yardım beklendiği vurgulanarak şunlar kaydedildi:
"Arkadaşımızın acil olarak özgürlüğe kavuşması için başta hükümetimiz ve Dışişleri Bakanlığı'nı göreve çağırıyor, muhalefet partilerini de bu çabaya ortak olmaya davet ediyoruz. Suriye’deki eli silahlı tüm gruplara hatırlatıyoruz; Gazeteciler, tarafsızdır. Tek çabaları kamuoyunun bilgi almasıdır. Canları pahasına boynunda makina, omuzunda kamera taşıyan meslektaşlarımız, Suriye’deki masum halkın yaşadıkları dramı dünyaya duyurmak için çalışmaktadır. Bünyamin Aygün, düşman değildir. Gazeteciler hedef değildir. Lütfen Bünyamin Aygün’ü serbest bırakın."
Açıklamanın Türkiye Foto Muhabirleri Derneği olarak pek çok meslek örgütünün de desteği ile Trabzon'un yanı sıra İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya'da da yapıldığı vurgulandı.
Basın açıklamasının ardından ellerinde 'Gazetecilere Özgürlük' ve 'Bünyamin Aygün’ü serbest bırakın' afişleri bulunan basın mensupları Atatürk Alanı'nda meslektaşlarına poz verdi.