MARDİN'in Nusaybin ile Suriye'nin Kamışlı ilçesi arasında kaçak geçişleri önlemek amacıyla yapılan duvar, Midyat İlçesi'ndeki bazı sivil toplum örgütü tarafından protesto edildi. Çocuklarla birlikte, sınırdaki duvarın yanına gidenler, tel örgülere üzerinde, 'Utanç duvarı' yazılı siyah çelenk bırakarak, sınırın Suriye tarafına karanfil attı.
Midyat Süryani Kültür Derneği Başkanı Yuhanna Aktaş, Mıhallemi Derneği Başkanı Mehmet Ali Aslan ve Beth Nahrin Asuri Birliği Başkanı Savo İde’nin de aralarında bulunduğu yaklaşık 15 kişilik grup, Nusaybin İlçesi'nin Suriye sınırına yapılan duvarı protesto etti. Sivil toplum örgütü temsilcileri ile çocukları, üzerinde 'Utanç duvarı' yazılı siyah çelengi, sınırdaki dikenleri tellere bırakıp, çocuklarıyla birlikte daha sonra tel örgünün diğer tarafında bulunan Suriye sınırına kırmızı karanfiller attı.
Asuri Süryani çocukları adına konuşan Maria Aktaş, 3 yıl önce Suriye'yi ziyaret ettiklerinde, Süryanice konuşan çocuklarla tanıştıklarını belirterek, şöyle dedi:
"Orada dilimizi konuşan bizim gibi çocuklarla tanıştık. Onlarla çok güzel zaman geçirdik. Sonra o çocuklar, aileleri ile bizi Türkiye’ye ziyarete geldi. Şimdi biz aynı dili konuşan, aynı renkteki çocukların arasına duvar örülüyor. Artık birbirimizi göremeyeceğiz. Anne ve babalarımız da birbirini göremeyecek. Bizi birbirimizden ayırmak isteyen bu duvarın yapılmaması için kendini aç ve susuz bırakarak ölüme giden, çocukları ve kadınları çok seven Ayşe başkan (Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan)
için çok üzülüyor ve ağlıyoruz. Her gün o ölmezsin diye dualarımızı, kendi dilimizle yapıyoruz. Allah da bütün dilleri bildiği için bizi anlıyor ve duyuyor. Bayramda topladığımız şekerleri de Ayşe teyzeye getirdik, bir de ona gül ve karanfiller getirdik. Çocukları ve kadınları çok sevdiğini televizyonlardan öğrendiğimiz Bakanımız Fatma Şahin’den bir isteğimiz var. Lütfen Fatma Şahin buraya gelsin ve bir gece kendisi gibi yardımsever bir kadın olan Ayşe başkanın yanında kalsın. Başbakandan da isteğimiz bu duvarı yapmasın, bu tel örgüleri ve mayınları kaldırsın. Arap, Asuri, Süryani, Mıhallemi, Kürt ve Türk çocukları, bütün dünya çocuklarını seviyoruz ve beraber oynayıp, beraber yaşıyoruz. Lütfen bizi birbirimizden koparmayınız, biz birbirimizi çok seviyoruz."
Mıhallemi Derneği Başkanı Mehmet Ali Aslan'ın yaptığı konuşmadan sonra sivil toplum örgütü temsilcileri Midyat'a döndü.