Ferhat DERVİŞOĞLU/ REYHANLI(Hatay), () - SURİYE'de sınıra yakın güvenli bir bölgede dul ve yetimler için kurulacak 100 konteynırlı kente gelir sağlamak için 17 Mayıs'ta bisikletleriyle İskoçya'dan yola çıkan Mısır, Libya ve Pakistan asıllı 8 İngiliz aktivist, yaklaşık 5 bin kilometre yol katederek Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'ndeki Cilvegözü Sınır Kapısı'na geldi.
İngiltere merkezli Human Appeal yardım kuruluşunun desteğiyle yola çıkarak İngiltere, Fransa, İsviçre, İtalya ve Yunanistan'ı geçerek İpsala Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yapan aktivistler, İstanbul'da Eminönü, Sultanahmet gibi tarihi ve turistik mekânlarda pedal çevirdikten sonra Ankara'ya, ardından son durak olan Cilvegözü Sınır Kapısı'na geldi.
Burada İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Basın Danışmanı Burak Karacaoğlu ve vakıf yetkilileri tarafından karşılanan aktivistlerden Tarek Awwad, geçen 4 yılda Suriye'de 170 bin kişinin hayatını kaybettiğini, yaklaşık 10 milyon kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını ve ülkede altyapının, camilerin, hastanelerin, okulların zarar gördüğünü söyledi.
Human Appeal'ın Suriye'nin İdlib kenti yakınlarına yetimler ve muhtaçlar için inşa edeceği konteyner kentte okul, aşevi, çocuk oyun alanı bulunacağına değinen Awwad, "Gençler toplandı. Bu hedef için buradayız, bu hedef için adım atmaktayız. Arkadaşlarımız, İskoçya'dan 45 günlük bir yolculuk için yola çıktı ve Türkiye'nin Suriye sınırına, Cilvegözü Sınır Kapısı'na kadar geldik" dedi.
Bir diğer aktivist Anas Sawalem ise 17 Mayıs'tan bu yana yolda olduklarını dile getirerek, zorlu bir yolculuk geçirdiklerini, bazı yerlerde yollardaki çalışmalardan dolayı güzergah değiştirmek zorunda kaldıklarını anlattı. Sawalem, bağış yapanlara teşekkür ederek, herkese destek çağrısında bulundu.
Burak Karacaoğlu, aktivistlerin Reyhanlı'dan sonra Gaziantep'e, oradan da İstanbul'a geçerek ülkelerine gideceğini söyledi.

FOTOĞRAFLI