MANİSA'nın Alaşehir İlçesi'ndeki dünyaca ünlü Sultaniye üzümlerinin ihracatı başladı. Avrupalı ve Rus tüketicilere Türk üzümünü ulaştıracak ilk TIR'lar Alaşehir Gümrük Müdürlüğü'nden hareket etti.
Türkiye İhracatçılar Birliği, dünyaca ünlü Sultaniye üzümünün ihracat tarihini 13 Ağustos olarak belirledi. 11 Ağustos'ta kesimleri yapılan üzümler paketlenip, şoklandıktan sonra Avrupa ve Rusya pazarlarına taşınmaya başladı. Alaşehir Gümrük Müdürlüğü'nden üzüm taşıyan toplam 132 TIR çıkış yaptı.
Geçen yıl özellikle dolu vurgunu nedeniyle ihracatın olumsuz yönde etkilenmesine karşın Alaşehir'den geçen yıl 179 bin ton üzüm ihracatı yapıldı. Alaşehir'de en çok üzüm ihracatı yapan Uçak Kardeşler Gıda Sanayi'nin yetkilisi Ali Uçak, Türkiye'nin en çok yaş sebze ve meyve ihracatı yapan ikinci firması olmakla beraber, üzümde Türkiye'nin birinci firması olduklarını dile getirdi. İhracatçılar olarak devletin verdiği destek miktarının büyük önem taşıdığını belirten Uçak, şöyle konuştu:
"Bu yıl üzümde rekolte yüksek, kuru üzümde fiyat düşük. Devlet bir an önce desteğini açıklayarak, rekolte fazlalığını eritmeye destek olmalıdır. Geçen yıl kilo başına verilen 80 kuruş destek, bu yıl mutlaka artırılmalı. Geçen yıl firma olarak toplamda 150 bin ton civarında ürün işledik. Bunun 100 bin tonu ihracat olarak gerçekleşti. Bu yılki hedefimiz bu rakamı yüzde 15 arttırmak. Üzüm bazında Türkiye birincisiyiz ve geçen yıl 43 bin ton yaş üzüm ihracatı gerçekleştirdik. İhracatımızın yüzde 70'i Rusya'ya, kalan bölüm ise Avrupa ülkelerine yapıldı. Bugün ihracatın başladığı ilk gün olarak 66 TIR üzümü yurt dışına gönderdik."
Alaşehir Gümrük Müdürlüğü'nden ilk gün toplamda 132 TIR çıkışı yapıldığını ifade eden Ali Uçak, "Alaşehir'de Gümrük Müdürlüğü'nün olması, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personelinin özverili çalışması bizim işlemlerimizi daha da kolaylaştırıyor, zaman kayıbımızı önlüyor" dedi.

FOTOĞRAFLI