DENİZLİ’nin Buldan İlçesi yakınındaki Süleymanlı Yayla Gölü rehabilitasyon çalışmalarını yerinde inceleyen Denizli Valisi Abdülkadir Demir, 3 yıl sürecek çalışmaların ardından göl ve çevresinin bölgenin en önemli doğa turizm merkezlerinden biri olacağını söyledi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Denizli Valiliği’nin geliştirdikleri proje kapsamında 3 ay önce başlatılan Süleymanlı Yayla Gölü rehalibitasyonu devam ediyor. Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı Ali Aygören, Buldan Kaymakamı Hacı Uzkuç, Buldan Belediye Başkanı AK Parti’li Mustafa Şevik ve Buldan Doğal Hayatı ve Kültürü’nü Koruma Derneği yöneticileri ile birlikte 70 hektar genişliğindeki Süleymanlı Yayla Gölü’ne giderek çalışmaları inceledi. Vali Demir, bölgede hızla yayılan saz ve alüvyonlar nedeniyle karasallaşma riski görülmediğini  bildirerek, şöyle dedi:
"Yaklaşık 40 hektarlık alan, sazlarla kaplanmış ve karasallaşmıştı. Çok uzak olmayan bir gelecekte burası bataklık haline gelecekti. Daha önce yapılan çalışmalarla karasallaşma engellenememişti. Akdeniz Üniversitesi ve Süleyman Demirel Üniversitesi uzmanlarından oluşan bir ekip, Buldan Yayla Gölü Sulak Alan Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Projesi hazırladı. Bu doğrultuda hazırlanan projeyi Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na sunarak izin aldık. Kısa zamanda da sazların temizlenmesi ve dip çamurunun çıkarılması için ihale yaptık. Bu çalışmalar üç yıl sürecek. İlk iki yıl 5.6'şar hektar ve üçüncü yıl da 12.5 hektarlık alan temizlenecek. Böylelikle toplam gölün 3'te 1'i temizlenmiş olacak."
ÇEVREYE DUYARLI TURİZM MERKEZİ
Denizli Orman Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje hakkında bilgi veren Denizli Valisi Abdülkadir Demir, gölün çevresine konaklama tesisi, piknik ve çocuk oyun alanının yanı sıra, otopark, yaban yaşamı gözetleme kulesi, orman içi gezi ve ahşap yürüyüş parkuru yapılacağını kaydetti. Bölgede Türkiye’de yaşayan hayvan ve bitki türlerinin birçoğunun yaşadığını belirten Vali Demir, şöyle konuştu:
"188 çeşit bitkiden 7'si endemik tür. Bu bitkilerden 26’sı tıbbi amaçlı, 7'si de ekonomik amaçlı kullanılıyor. Ülkemizdeki kuş türlerinin yaklaşık yüzde 80’i burada yaşıyor. Burası bizim için çok önemli. 2000 yılında 1'inci derecede doğal sit alanı ilan edilen bu göldeki çalışmalarımızda çevrecilerin hassasiyetini biz de aynen paylaşıyoruz. Buradaki çalışmaları, çevre örgütünden de bir temsilcinin olduğu uzmanlardan oluşan bir denetim komisyonu ile hergün denetliyoruz. Çalışmalar sona erdiğinde, göl ve çevresi bölgenin en önemli doğa turizm merkezlerinden biri olacak."