MUĞLA’nın Bodrum İlçesi’ne bağlı Gümüşlük Beldesi’nde hafta sonunda çekilen sular binlerce yıllık tarihi ortaya çıkardı. 3 bin 500 yıllık tarihi Myndos kentinin kalıntıları ortaya çıkarken, hafta sonu tatili için beldeye gidenler denizin ortasında yürürcesine olta ile balık avlamanın keyfini yaşadı.
Bodrum’a 18 kilometre uzaklıktaki Gümüşlük’te, her yıl yaklaşık 300 bin kişinin ziyaret ettiği 150 metre uzunluğunda 1.5 metre genişliğindeki Kral Yolu suların çekilmesiyle ortaya çıktı. 3 bin 500 yıllık tarihi Myndos kentinin kalıntılarının ortaya çıkmasıyla hafta sonu tatili için beldeye gelenler denizin ortasına kadar yürümenin ve buradan olta ile balık tutmanın keyfini yaşadı.
Suların çekilmesiyle bir tarihin ortaya çıktığını belirten Myndos Kazı Başkanı Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, Kral Yolu’nu gel git olaylarına gerek kalmadan ortaya çıkaracak projeyi anlattı. Projenin hayata geçirilmesi durumunda adadaki tarihi mekanları ziyaret etmek isteyenlerin bellerine kadar suyun içerisinde değil yürüyerek gezebileceğini dile getirdi.
KRAL YOLU RESTORE EDİLECEK
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın denetiminde son 6 yıldır yapılan kazı çalışmalarında Tavşan adasında eski bir kilise, din adamlarına ait mezarlar ve antik Myndos kentinin sur duvarlarının gün ışığına çıkarıldığını belirten kazı başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, "Yüzde 70’i sular altında bulunan 3500 yıllık Antik Myndos Kenti’nde kazı ve kurtarma çalışmaları sırasında sivil toplum örgütleri ve üniversitelerden büyük destek görüyoruz. Bu arada doğada bizden yana. Son 6 yıl içerisinde suların 1 metreye yakın derinlikte çekilmesi ile gün ışığına çıkan kral yolunu restore ederek adaya turistlerin bellerine kadar su içerisinde değil artık yürüyerek geçişlerine olanak sağlayacağız. Çünkü bu tür gel git olayları bölgede çok olmuyor. Antik yolun altından açacağımız su kanalları ile Gümüşlük Limanı’na su sirkülasyonu kazandırıp limanın temiz kalmasını sağlayacağız. İki yıl içerisinde sona erecek çalışmalardan sonra engelli vatandaşlarımız da tekerlekli sandalye ile dahi adaya geçerek tarihi mekanları ziyaret edebilecek" dedi. Kral yolunun iki yanının doğal doku bozulmadan yükseltileceğini, böylece, suların çekileceği yoldan adaya yürünerek gidip gelinebileceğini söyledi.
DENİZİN ORTASINDA BALIK AVLAMANIN KEYFİNİ YAŞADILAR
Hafta sonunda kısa süreli tatil için Bodrum’a gelenler denizin üzerinde dururcasına balık avlamanın ve hatıra fotoğrafı çektirmenin keyfini yaşadı. Ankara’dan tatile gelen inşaat mühendisi 42 yaşındaki Uluhan Defne, "Kış aylarında sık sık Bodrum ve Gümüşlük’e geliyoruz, ancak suların bu kadar çekildiğine ilk kez tanık olduk. Denizin altında bu kadar tarihi eser olduğuna ilk kez tanık olduk. Suların bu kadar çekilmesi depremi hatırlatarak tedirginlik yarattı" dedi.