ANTALYA'da polis sorgusunda 'kırmızı fular takarak sosyalizmi simgeleme' sorusunun yöneltilmesiyle gündeme gelen ve 2 Ekim'den beri tutuklu olan 20 yaşındaki Ayşe Deniz Karacagil dahil toplam 5 sanıklı dava için hazırlanan iddianame ekinde Ankara toplu ulaşımında kullanılan EGO kartı, kırmızı fularlar, Gezi'ye destek afişleri suç delilleri arasına girdi.
Antalya'da Gezi Parkı, Ahmet Atakan'ın ölümü, 12 Eylül darbesinin yıl dönümü ve ODTÜ'de meydana gelenleri protesto gösterilerine katıldığı belirtilen Ayşe Deniz Karacagil, Murat Sezgin ve Mustafa Cihan Yılmaz, 2 Ekim günü gözaltına alındı ve aynı gün çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Aynı davada Ali Karakuş, Leyla Nuyan ise tutuksuz yargılanıyor.
5 genç hakkında hazırlanan ilk iddianamenin reddedilmesinin ardından Antalya Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Şelli tarafından hazırlanan ikinci iddianamenin ekinde, Antalya Emniyet Müdürlüğü Terörle Şube Müdürlüğü ekiplerince sanıklara yönelik gözaltı sırasında yapılan ev baskınları ve üst aramalarında suç unsuru içerebileceği gerekçesiyle el konulan eşyalar da yer aldı.
BASIN AÇIKLAMASI, EGO KARTI
Polisin evine baskın yaparak gözaltına aldığı tutuklu sanıklardan Mustafa Cihan Yılmaz'ın ikametinde suç unsuru içerebilecek eşyalar arasında Gezi olaylarında yaşamını yitirenlere ilişkin Antalya'dan İstanbul'a yürüyen 'Adalet Yürüyüşçüsü' gençlere destek olmak için hazırlanan basın metni bulunuyor. Murat Sezgin'in üst aramasında bulunan EGO Genel Müdürlüğü EGO toplu ulaşım kartı da suç delili olarak kayıtlarda yer alıyor.
GEZİ'DE ÖLENLERİN AFİŞİ
Bir ağız maskesinin de yer aldığı suç delilleri arasında, yine Gezi olaylarında ölen Ali İhsan Korkmaz, Ethem Sarısülük, Mehmet Ayvalıtaş, Abdullah Can Cömert, Medeni Yıldırım ve Ahmet Atakan'ın adlarının yazılı olduğu ve Akdeniz Üniversitesi'nde olayların meydana geldiği dönemde dersliklere asılan afişler yer alıyor.
KIRMIZI FULARLAR ÇOĞALDI
Suç delilleri olarak el konulan eşyalar arasında, sorguda 'Sosyalizmi simgelediği' belirtilen kırmızı fular ayrı bir yere sahip. Sanıklardan Ali Karakuş'un ev baskınında 'SKM' (Sosyalist Kadınlar Meclisi) yazılı kırmızı renkli fular ve eylemde giydiği tişörte el konuldu. Leyla Nuyan'ın ev baskınında ise 'ÖGK' (Özgür Genç Kadın) yazılı 2 üçgen fular ve 2 'SKM' yazılı kırmızı renkli fulara da el konuldu.
Sırt çantası, bady, hırka gibi eşyaların da suç unsuru içerebilecek eşyalar arasında yer bulduğu iddianame ekinde Ayşe Deniz Karacagil, gözaltına alındığı otobüs durağında üzerinde 'Gezi tutuklusu Fecri Ataseven'e özgürlük. Gezi direnişi meşrudur yargılanamaz. Gezi'den öğrendik, düşünce tutsak edilemez' gibi yazıların bulunduğu küçük not kağıtları, suç unsuru içerebileceği gerekçesiyle el konulan deliller oldu.
29 POLİS 5 GENÇTEN ŞİKAYETÇİ
3'ü tutuklu olmak üzere 5 sanık hakkında hazırlanan iddianamede 29 polis, söz konusu 5 gencin kendilerini yaraladığı gerekçesiyle şikayetçi konumunda. Ayrıca BBC, CNN, Reuters, The Economist ve El Cezire gibi uluslararası medya kuruluşları da Gezi olaylarını abarttıkları, Türkiye'de halk ayaklanması varmış gibi gösterdikleri gibi iddialarla iddianamede yer alıyor.