Nilüfer KANDIRMIŞ/BODRUM (Muğla), () - MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'nde, düşürüp kırdığı kavanozdaki, ıslanınca şişmeye başlayan su maymuncuklarından birini farkında olmadan yuttuğu sanılan 11 yaşındaki İsmail Can Tosun, korkuttu. Çocuğun özel bir hastanede yapılan tetkikler sonucu su maymuncuğunu yutmadığının ortaya çıkması üzerine ailesi ve doktorlar rahat bir nefes aldı.
Bitkilerin büyümesi için gübre olarak kullanılan ve suyla temasında 400 kat büyüyen, 'su maymuncuğu' olarak bilinen renkli toplar, çocuklar için tehlike saçıyor. Su içinde bölünerek çoğalan su maymuncukları, Bodrum'da bir aileye korku dolu anlar yaşattı. İddiaya göre, 11 yaşındaki İsmail Can Tosun, Bodrum'da gittiği bir müzik kursunda elindeki, içinde su maymuncukları bulunan kavanozu yere düşürdü. Kırılan kavanozdan saçılan su maymuncuklarından biri bulunamadı. Öğretmenleri, Tosun'un açık bıraktığı çantasındaki flütüne düşmüş olabileceği sandıklarını su maymuncuğunu yutmuş olabileceğinden şüphelenip, durumu ailesine bildirdi.
Anne Özlem Tosun, Sağlık Bakanlığı tarafından yasaklanmış olan bu ürünün satılmaması için gereken tedbirlerin alınması gerektiğini belirtip, "Olayın meydana gelmesinin ardından öğretmenleri hemen, kusması için oğlumu tuvalete yollayıp, bize haber vermiş. Bunun üzerine oğlumu alıp, Özel Bodrum Hastanesi'ne götürdüm. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İlke Karaçay Coşkun tarafından burada yapılan tetkikler sonucu korkulacak bir şey olmadığı ortaya çıktı. Oğlumun sağlığında bir sorun çıkmadı. Ancak her zaman bu kadar şanslı olunmayabilir" dedi.
Özel Bodrum Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İlke Karaçay Coşkun, bakkal, market, kırtasiye, akvaryumcular ile seyyar satıcılarda satılan ve suyun içine atıldığında bölünerek çoğalan su maymuncuklarının çocuklar arasında yaygın olarak kullanılmaya başlandığına dikkati çekip, yutulması halinde ölümcül riskler taşıdığını belirterek uyardı. Coşkun, "Çocuklar arasında yaygın olan 'maymuncuk' suyun içinde genişleyerek ikiye bölünüp çoğalıyor. Yutulması halinde midede de çoğalacağı için ölümcül tehlike içeriyor. Ayrıca yutağa takılarak solunum sıkıntısına yol açması da mümkün. İstenmeyen sonuçlarla karşılaşılmadan önce bu tehlikeli oyuncağa karşı daha caydırıcı önlemler alınmalı" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI