BURSA merkezinde sudaki kayıp kaçak oranının yüzde 22.8 düzeyi ile BUSKİ'nin (Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi) Avrupa standartlarını yakaladığı bildirildi.  Yapılan çalışmalarda Bursa'nın doğu semtlerinde kayıp kaçak oranı en yüksek çıkarken batısında ise bu oran daha az bulundu.
BUSKİ'nin kayıp kaçak ile gerçekleştirdiği mücadele ve bu konuya ilişkin alınması gereken önlemler, BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı, Genel Müdür Yardımcıları İsmail Yılmaz, Güngör Gülenç, Talat Özen, Daire Başkanları ile Şube Müdürleri'nin katıldığı toplantıda mercek altına alındı. BUSKİ içme suyu alt bölgesindeki 259 bölgede kayıp kaçak ile mücadelede gelinen aşamaya ilişkin hazırlanan kapsamlı raporun masaya yatırıldığı toplantıda, çalışmanın detayları değerlendirmeye alındı.
BUSKİ İşletmeler Dairesi Başkanlığı'nda görevli İnşaat Mühendisi Önder Pazarcık'ın hazırladığı rapor, 123 bin 900 aboneye tekabül eden yaklaşık 360 bin nüfusu kapsıyor. Rapor, 2013 yılında gerçekleştirilen kayıp kaçak oranları ile ilgili çalışmalarda başarılı sonuçlar alındığını ortaya koyuyor. Alt bölgelerdeki kayıp kaçak oranının en yüksek olduğu bölgelerin Selamet, Koğukçınar, Zafer, Namık Kemal, Atıcılar olduğunun belirtildiği raporda, adı geçen bölgelerin evsel bağlantılarında yapılacak iyileştirmelerle buralardaki kayıp kaçak oranlarının hedeflenen oranlara geriletilebileceğine işaret edildi.
Alacahırka, Pınarbaşı, Osmangazi, Maksem, Alipaşa gibi şehrin üst kısımlarındaki kayıp kaçak oranı yüzde 25'ler seviyesinde seyrederken, bu oranın Hamzabey, Kocanaip, Muradiye'de yüzde 15-30'lar arasında değişkenlik gösterdiği vurgulandı. İstiklal, Hamitler, Bağlarbaşı'nda aynı oranın yüzde 13'ler düzeyinde bulunduğunun belirtildiği raporda, sudaki kayıp kaçak oranının en geri seviyede olduğu bölgelerin yüzde 6 ila yüzde 8'lik oranla İhsaniye, Esentepe ve Karaman olduğunun altı çizildi.
Alt bölgelerdeki kayıp kaçak oranlarının düşürülmesi için suyun debimetreden kapatılarak o bölgelerdeki abonelerin suyunun akıp akmadığının kontrol edildiğinin belirtildiği raporda, evsel ve ana hat rehabilitasyonları ile kayıp kaçağın azami derecede önlenebileceğine işaret edildi. Eş zamanlı okuma yapılan alt bölgelerde projeli olarak kaçak arama ekipleri ile arazi taraması yapıldığının vurgulandığı raporda bugün itibarıyla tespit edilen 191 adet arızalı bölgenin tamiratının yapılarak, saat başına yaklaşık 33 tankerlik su kaybının önüne geçildiğine dikkat çekildi.