Cavit AKGÜN/MUĞLA, () - MUĞLA'da, üç yıl önce açtığı hediyelik eşya mağazası ve atölyesinde çalışmalarını sürdüren 57 yaşındaki Zehra Köylüoğlu'nun, su kabaklarından yaptığı abajur ile süs eşyaları, turistlerin ilgisini çekiyor.
Menteşe İlçesi'ndeki tarihi Zahire Pazarı'nda, ‘Zey-Kabak' adını verdiği 10 metrekarelik dükkanında su kabağı tasarımı yapan Zehra Köylüoğlu, bugüne kadar yaptığı hediyelik eşyalar ile yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgi odağı oldu. Üç yıl önce emekliye ayrılan ve eşinden ayrı yaşayan 2 çocuk annesi Köylüoğlu, üreticiden satın aldığı su kabaklarını oyup, üzerlerine desenler işleyerek boncuklar ile süslemeye başladı. Köylüoğlu'nun emek vererek oluşturduğu rengarenk abajur ve fenerlerin tanesi 20 ile 80 TL arasındaki fiyatlardan satışa sunuluyor.
"TEKNOLOJİYE YENİK DÜŞTÜ"
Köylüoğlu, su kabağının yeterince önemsenmediğine dikkat çekerek tanıtım malzemesi olarak kullanılmadığını söyledi. Kabağın sadece bir süs eşyası olmadığını hatırlatan Köylüoğlu, günlük yaşantıda da kullanılabileceğini belirterek, "Teknoloji gelişmeden önce bu nesne su taşımak için, suyu serin muhafaza etmek için kullanılırdı. Geçmişte her türlü mutfak ürününü saklamak için kullanılan bir nesneydi. Günümüzde ise teknolojiye yenik düştü. Artık her türlü ürün cam, metal ve plastik materyallerle muhafaza edilebiliyor" dedi.
"TANITIMLAR YAPILABİLİR"
Tasarımlarıyla su kabağının bölgenin tanıtımına katkı sağlamasını amaçladığını kaydeden Çağlar, "Muğla'nın su kabağı yetiştirilebilen en güzel yerlerden biri olduğunu düşünüyorum. Ancak yeterince önemsenmediği kanısındayım. Birçok kurumla çok güzel bir projeye imza atılabilir. Yapmacık materyaller yerine doğadan gelen bu nesneyle etkili tanıtımlar yapılabilir. Bunun için su kabağı tohumları veya fideleri dağıtılarak insanlar teşvik edilebilir. Sağlam ve programlı bir şekilde üretildiği takdirde bu nesne birçok kurum ve kuruluşun tanıtımına malzeme olacak. Su kabağı el sanatlarını en sağlıklı şekilde 7'den 70'e insanlara sunmalıyız" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI