Enver ALAS / İSTANBUL, () Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB) ve Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı (TGTV), ortaklaşa düzenledikleri 'İsrail'i Tel'in, Gazze'ye Acil Yardım' konulu basın toplantısıyla İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını kınayarak, uluslararası toplumu derhal harekete geçmeye çağırdı.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD)'nin Sütlüce'deki Genel Merkezi'nde İDSB ve TGTV tarafından ortaklaşa düzenlenen 'İsrail'i Tel'in, Gazze'ye Acil Yardım' konulu toplantıya çok sayıda Sivil Toplum Kuruluşu (STK) temsilcisi katıldı. İDSB ve TGTV İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını kınayarak, uluslararası toplumu derhal harekete geçmeye çağırırken, 'İsrail mallarına boykot' ve 'Gazze'ye yönelik başlatılan insani yardım projelerine çok güçlü destek verilmesi' çağrısı yapıldı.
Toplantıda konuşan İDSB Genel Sekreteri Ali Kurt, İsrail'in Gazze'ye yönelik çocuk, kadın, yaşlı demeden ve hedef gözetmeksizin operasyonlarıyla evrensel insan hakları ve uluslararası hukukun açıkça çiğnendiğini söyledi. Kurt, toplantıyı Gazze'de yaşanan katliam ve sınırsız yıkım karşısında sorumluluk taşıyan tüm vicdanları harekete geçirmek için düzenlediklerini belirterek, "İDSB ve TGTV öncülüğünde bu eylem planına destek veren sivil toplum kuruluşlarımızın yetkilileri yapılan bu toplantıyla acil bir eylem planının devreye sokulması amacıyla bir araya geldik" diye konuştu.
Kurt, STK temsilcileri ile yapılan istişarelerin ardından hazırladıkları acil eylem planı hakkında bilgi verdi. Gazze'de akan kanın acil olarak durdurulması için ulusal ve uluslararası yetkili organlara yönelik çağrı yapan Ali Kurt, "İsrail'in orantısız güç kullanımının engellenmesi ve Birleşmiş Milletler'in bir kez olsun uluslararası vicdanın sesi olmalı, yüklendiği sorumluluğun hakkını yerine getirmelidir" dedi.

TÜM DÜNYAYA ÇAĞRI
Gazze'de uluslararası denetim altında acil ve adil bir ateşkesin sağlanması gerektiğinin altını çizen Kurt, "Gazze üzerindeki abluka kayıtsız, şartsız ve gecikmeden kaldırılmalıdır. Saldırılarda yaralanmış ve mağdur edilmiş binlerce insana yönelik acil insani yardım ve sağlık hizmeti noktasında gereken her türlü kolaylık ve güven ortamı sağlanmalıdır. İsrail'in keyfi olarak yürüttüğü tutuklama kampanyasıyla özgürlüklerini ellerinden alınan Filistinliler derhal serbest bırakılmalıdır. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı ve ilgili uluslararası hukuk ve karar mekanizmaları üstlerine düşen görevi yerine getirmeli, bu doğrultuda İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği aktif olarak devreye girmelidir. İslam dünyasındaki bir çok ülke yönetiminin bu zulüm karşısındaki sessizliğini kınıyor, kendilerini bu haksızlığa karşı çıkmaya ve katliama dur demeye davet ediyoruz. İsrail saldırganlığına ekonomik destek sağlanmasının bir nevi suça ortak olmak anlamına geldiğini vurgulayarak, bu katliamlara karşı tepki, bir sivil toplum dayanışmasına dönüştürmek istiyoruz. Bu amaçla saldırgan tutuma desteğini gizlemeyen markaların seçilmesi suretiyle başlatılan 'Cephane bizden değil' kampanyasını STK'lar olarak destekliyor ve her vicdan sahibini bu boykota sahip çıkmaya davet ediyoruz. İsrail'in saldırgan tutumu karşısında saygıdeğer medyamızın desteğini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

FİLİSTİN BAĞIMSIZ BİR DEVLET STATÜSÜNE KAVUŞTURULMALIDIR
Kurt'un ardından söz alan MÜSİAD Başkan Yardımcısı Eyüp Akbal ise Gazze'de yaşananların insanlık tarihine bir leke olarak geçeceğini ve asla unutulmayacağını söyledi. İsrail'in uluslararası hukuk kurallarını gözetmeksizin yasaklanmış silahlarla Gazze'yi yaşanılamaz bir hale getirdiğini kaydeden Akbal, "Filistin İsrail'in şiddet dürtüsünü giderdiği bir yer olmaktan çıkartılıp bağımsız bir devlet statüsüne kavuşturulmalıdır" diye konuştu.

"İSLAM DÜNYASINDAN SES ÇIKMIYOR"
Uluslararası Hukukçular Birliği Genel Sekreteri Necati Ceylan da Filistin'den bir katliam yaşandığını belirterek, "Bu katliam modern ve gelişmiş dünyanın gözü önünde oluyor. Bugün İslam dünyasından maalesef ses çıkmıyor. Dünyanın gelişmiş ülkeleri maalesef İsrail'in yanında yer alıyor" ifadelerini kullandı. TGTV Başkanı Hamza Akbulut da konuşmasında toplantıya katılan STK temsilcilerine katılımlarından dolayı teşekkür etti.
(FOTOĞRAFLI)