Teslime TOSUN/ ANTALYA, () - ANTALYA'da arkeolog ve profesyonel turist rehberi 38 yaşındaki Selda Baybo, 1990 yılında lise öğrencisiyken Antakya'da bir devlet bankasında 1.5 yıla yakın süreyle yaptığı stajın borçlanarak sigortalılık süresine eklenmesinin sağlanması için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.
Selda Baybo, Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuruda, stajda geçen sürenin borçlanarak tescilinin yapılmamasının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde yer alan ayrımcılığa ilişkin 14'üncü Madde ile Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 10'uncu Maddesi'nde yer alan eşitlik ilkesi, İş Kanunu'nun 5'inci Maddesi'nde yer alan eşit davranma ilkesi, sosyal hukuktan doğan mülkiyet hakları ve kişilik haklarının idari ve adli merciler tarafından reddedilmesinden kaynaklı Anayasal hak ihlali olduğunu kaydetti.
'PRİM ALIYOR, SÜREYE SAYMIYOR'
Baybo'nun avukatı Ahmet Çevik ise tüm hukuki yolların tükendiğini, bu nedenle Anayasa Mahkemesi'ne başvurduklarını söyledi. Çevik, müvekkilinin sigorta primleri ödenmiş olmasına rağmen stajının hizmet süresine dahil edilmediğini ve hak kaybına uğradığını belirtti. Çevik, şunları söyledi:
"Doktor ya da avukat olsa stajda geçen süresi sigortasında kabul ediliyor. Ancak işçi olduğun zaman bu değişiyor. SGK, stajda geçen sürenin sigorta primini almasına rağmen sigorta süresinden saymıyor. Bu eşitlik ilkesine de, insan haklarına da, iş kanununa da aykırıdır. Benim müvekkilim gibi tahmin ediyorum 5 milyon kadar işçi var. Eğer Anayasa Mahkemesi başvurumuzu kabul ederse kazanacağımız bu dava herkese emsal olacaktır."

TT(HA/CK) (FOTOĞRAFLI)