Son dakika: Binlerce kişiye yeni iş umudu! Klinik destek elemanı olacaklar

Adalet Bakanlığı’nın cezaevlerinde, hem tutuklu hem hastaya yeni bir hayatı yaşatacak, “dünyaya model” olan sürpriz bir proje başlattı. Mahkûmların meslek edinmesine yönelik çalışma yürüten Adalet Bakanlığı İş Yurtları Kurumu Daire Başkanlığı, mahkûmları cezaevinden ameliyathane  koridorlarına taşıyacak. Projeye göre, eğitimden geçirilecek olan mahkûmlar “klinik destek elemanı” olarak kalp ve ortopedi ameliyatlarına girebilecek. 

Adalet Bakanlığı’nda 15 ayda çarpıcı projelere imza atan İş Yurtları Daire Başkanı Murat Atan, Milliyet’e şunları anlattı:

‘Ciddi katkı sağladık’

MAHKûMLAR DA İNSAN: İş Yurtları Kurumu’nu Türkiye’nin en büyük sosyal sorumluluk projesini yerine getiren kurum olarak görüyoruz. Hükümlü ve tutukluların da birer insan olduğu düşüncesiyle hareket ediyoruz. Amaç, buradaki insanlarda tekrar cezanın infazından sonra suç işlemeyecek şekilde rehabilite etmek. Bunu da mesleki eğitim faaliyetleriyle sağlıyoruz. Üretimlerin çoğu, hükümlü ve tutukluların kendi ihtiyaçlarında kullanılıyor. Hem kendi ihtiyaçlarımızda kullanılıyor hem de bazı 50’ye yakın mağzalarımızda genellikle adliyelerde kurulu mağazalarda halkımızla buluşuyor. 

İŞ REHABİLİTASYONU: Bakanımız Abdulhamit Gül’ün talimatıyla doğrudan iş bulabilecekleri eğitim alanlarına önem veriyoruz. Islah olmuş açık cezaevine ayrılanlar ile sağlık durumu elverenler atölye koşullarında, uygun olunca hepsinden faydalanıyoruz. Yine kapalı cezaevlerinin bir kısmında da... Onu da artırmaya çalışıyoruz, bazı iş kollarında faaliyet gösterip çalışabiliyorlar. Yaklaşık bu 58 bin kişi olarak gerçekleşti, 2018 içinde. Toplam mevcudun 250 bin kişi olduğunu düşündüğünüzde cezaevlerinde beşte bir oranında rehabilitasyonu ciddi bir katkı sağladığımızı düşünüyoruz.

MAAŞ VE KÂR PAYI: Dışarıdan içeriyi özendirmeyecek kadar, dışarı çıkma isteğini de köreltmeyecek kadar bir ücret politikası uygulamak zorundayız. Bunun bir eğitim faaliyeti olduğu dikkate alındığında, iş yaparken fire oranları, maliyetleri artıran unsurlar dikkate alındığında kendilerine yine de cezaevi ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde bir yevmiye veriyoruz. Yine tahliye olduktan sonra ödemek zorunda oldukları iaşe bedelleri alınmıyor. Ayrıca ürünlerin satımından sonra oluşan kâr payından da yine kendi yevmiyelerine düşenin yarı oranında kâr payı alıyorlar. 
‘Protokol imzaladık’

TIBBİ MÜMESSİLLİK: Daha enterasan bir örnek vereyim. Cezaevinde tıbbı mümessillik sertifakası veriyoruz. Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS) Sağlık İş ile protokol imzaladık. 5 bin TL üzerindeki eğitimi kendileri karşıladılar. On-line olarak tıbbi medikal sektöründe herhangi bir iş yeri açabilmek için orada satış elemanlığı ya da müdürlüğü ve ilgili iş yerini açabilmek için belgenizin olması gerekiyor. Bu belgelendirme faaliyetini yaptık. 

AMELİYATA GİRİYORLAR: Hatta eğitimden geçen mahkumlardan çıktıklarında, ‘klinik destek elemanı’ olarak, kalp ve ortopedi ameliyatlarına girebilecek. Kalp pili takan doktorlara eşlik edecek noktaya geliyorlar. Cezaevinden ameliyathaneye girecek kadar düzey yakalanacak. Bunlar hep son bir yıl içinde gerçekleştirilmekte olan faaliyetler. Biliyorsunuz hastaneler kalp pilini medikal firmasından satın alıyorlar. Medikal firması, adamını gönderiyor, doktorla ameliyata giriyor, kalbe pilin takılması sağlanıyor.  

ÇALIŞTIKLARI GÜNLER SAYILACAK: Milli Eğitim Bakanlığı’yla yaptığımız protokolle, hayat boyu öğrenmeye dahil olarak bizde çalıştıkları günler çıraklık, ustalık ve kalfalıktan sayılıyor artık. Biz, bu belgelendirmeleri yapıyoruz. Belgelerini alarak çalışma sürelerine göre belgelendiriyoruz. Son bir yıldır daha aktif olarak uygulamaya geçti. Son dönemde daha profesyonel takip ediliyor.

‘Bosna bizden yardım istedi’

Modelleme olarak biz dünyadaki en iyilerden biriyiz. Bu sebeple bazı ülkelerin bizden yardım talepleri oldu. Bosna Hersek ve Karadağ bizden yardım istedi. En son da Ugandalı yetkililer gelerek, bu sistemi nasıl kuracaklarına ilişkin incelemelerde bulundular. Genelde ön hazırlıklarını yaptıktan sonra, ne yapabileceklerine bakmak için gelip geziyorlar.